[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]


Et hold består af en skytte og en observatør. 

Af Lærke Weensgaard, Forsvarskommandoen

Finskytten tog sit aftræk. Rekylen fra den store riffel gav et ryk i hans overkrop. 1700 meter ude i terrænet traf skuddet sit mål.
Det var den længste distance, som finskytterne skød på under den internationale konkurrencen Danish International Sniper Competition 2019 (DISC).

Efter tre dage med skydninger for de 12 hold blev det et hold fra Opklaringsbataljonen, der til sidst kunne stille sig øverst på sejrsskamlen. Med sejren fulgte en plads ved US Army International Sniper Competition.
Andenpladsen gik til et norsk hold, mens holdet fra I/Livgarden tog tredjepladsen.
Konkurrencen foregik fra 24.-27. juni i Borris Skydeterræn.


Et litauisk hold skyder efter bevægelige mål.

Træning i at arbejde under pres
Konkurrencens hovedformål var at træne skytterne i at skyde under pres, da det er noget, finskytterne skal være særligt gode til i skarpe missioner.

Under deres daglige skydeuddannelse kan det imidlertid være svært at skabe et pres, der er tilstrækkeligt højt til at ligne det, de kan forvente i en kampsituation.

”Det pres kan vi til gengæld skabe i en konkurrence og i særlig grad under internationale konkurrencer som DISC. Her bliver presset for at lave en god præstation større,” siger seniorsergent Hans, konkurrencebefalingsmand under DISC.

Derudover havde konkurrencen også til formål at udveksle erfaringer på tværs af nationer og skabe nye relationer mellem finskytterne.

”Vi kan også finde ud af, hvor vores egne styrker og svagheder ligger i forhold til vores udenlandske samarbejdspartnere,” siger seniorsergent Hans, som var konkurrencebefalingsmand under DISC.


Et amerikansk hold skyder efter mål ude i terrænet fra gyngende underlag.

Under konkurrencen bestod hvert hold af en finskytte og en observatør, der skulle gennem en lang række discipliner. Der blev de udfordret på forskellige parametre, blandt andet holdets evne til at arbejde sammen som en enhed, til at skyde under tidspres og skyde fra en gummibåd.

Syv af konkurrencens hold var danske og kom fra I/Livgarden, I/Gardehusarregimentet og Opklaringsbataljonen (III/Gardehusarregiment). De resterende fem hold var fra USA, UK, Litauen, Sverige og Norge.