[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]Af Forsvarskommandoen


Når de danske kampfly når frem til luftbasen i Siauliai i Litauen, bliver deres opgave at gennemføre patruljer i luftrummet samt at være klar til at gå på vingerne for at afvise eventuelle krænkelser over de baltiske lande.

”Vores tilstedeværelse i Østersøområdet er blevet mere aktuelt inden for de seneste år. Det skyldes den øgede russiske aktivitet i området. Vi udsendes for at styrke NATO’s kollektive afskrækkelse og forsvar. Men også for at udvise alliancesolidaritet med de baltiske lande,” siger oberst Uffe Holstener-Jørgensen, der er chef for Fighter Wing Skrydstrup.

Det er en velkendt opgave for Forsvaret at håndhæve suveræniteten i luften. Flyvevåbnet er hver dag klar til at gå på vingerne og håndhæve dansk territorium. Det er den samme opgave, der skal løses over Baltikum. Derfor er piloterne skarpe og klar, når de ankommer til Litauen sammen med dansk støttepersonel, der sørger for at holde flyene klar.

Med det danske bidrag vil der fra i dag være forskellige kampflybidrag fra NATO i området på samme tid: Baltic Air Policing (BAP) og enhanced Air Policing (eAP).  BAP er de primære til at reagere på eventuelle krænkelser af de baltiske landes luftrum og eAP virker som back up, hvis der er flere krænkelser på samme tid.FAKTA
Bidraget består af fire F-16 fly (to operative fly og to i reserve) og ca. 60 personer fra Fighter Wing Skrydstrup. Kampflybidraget er udsendt fra den 2. september og skal være i Litauen indtil udgangen af 2019.

Det er syvende gang, at Danmark bidrager til Air Policing i Østersøområdet. Det første danske bidrag blev udsendt i 2004 i forlængelse af NATO-alliancens udvidelse med syv nye lande, herunder Estland, Letland og Litauen. De tre sidstnævnte råder ikke selv over kapaciteten til at håndhæve suverænitet over deres eget luftrum, hvorfor NATO-partnerne har tilbudt at støtte landene.

Opgaven løftes på skift af NATO’s medlemslande. Ud over Danmark har en lang række andre lande bidraget til Air Policing, herunder USA, Storbritannien, Canada, Frankrig, Tyskland, Italien, Nederlandene, Belgien, Norge, Spanien, Portugal, Tyrkiet, Polen og Ungarn.