[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Forsvarskommandoen

Soldaterne fra det danske bidrag til NATO’s fremskudte styrke i Baltikum (eFP) vendte fredag og lørdag tilbage til Danmark og deres pårørende. De danske soldater har været en del af en britisk ledet kampgruppe i Estland siden januar 2018.


Mange pårørende var taget til Roskilde Lufthavn for at byde deres soldater velkommen hjem.

Forsvaret har haft to hold af sted på hver omkring 200 soldater, som har haft base i den estiske by Tapa. Soldaterne fra det sidste af de to hold blev fredag og lørdag modtaget af deres pårørende i i Roskilde og Karup.

Forsvarschef general Bjørn Bisserup var blandt dem, der tog i mod det første fly, der landede fredag, hvor han takkede soldaterne for deres indsats.

Forsvarschefen understreger betydningen af den opgave, som soldaterne har løst.

- Forsvaret har med sin tilstedeværelse i Estland vist, at Danmark bakker op om de baltiske lande og sammenholdet i NATO-alliancen. Og vi har sendt et klart signal om, at NATO-alliancen ikke vil acceptere krænkelser af de baltiske landes suverænitet, eller at nogen indleder en konflikt i vores nærområde. Det er en vigtig opgave, som vi fortsætter, siger forsvarschef Bjørn Bisserup.

Forsvarschefen henviser til, at Danmark allerede i starten af 2020 sender et nyt hovedbidrag med cirka 200 soldater tilbage til Estland. Indtil da vil Forsvaret været repræsenteret med et mindre stabsbidrag.

Forsvarschefen fremhæver også det militære udbytte af soldaternes ophold og træning i Estland. Særligt evnen til at gennemføre skovkamp og kamp i uoverskueligt terræn har tilført ny viden og erfaring til de danske soldater og enheder.

- Der er ingen tvivl om, at Forsvaret får nogle enheder og soldater hjem, hvis faglige niveau er meget højt. Samlet set vil de med deres høje faglige niveau og viden kunne bidrage positivt til fagligheden i den hjemlige struktur, fastslår forsvarschefen.


Efter seks måneders afsavn slipper man ikke mors hænder lige med det første.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen var selv med til at sende det første hold soldater af sted til Estland for et år siden. Han har undervejs besøgt soldaterne på kasernen i Tapa. Og lørdag tog han i mod, da det sidste hold vendte hjem til Roskilde Lufthavn.

- Jeg er glad for, at jeg nu kan slutte ringen ved at byde jer velkommen hjem i dag og dermed afslutte de to første hold af det danske bidrag til eFP i denne omgang, sagde forsvarsministeren til soldaterne.


Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen og chefen for Gardehusarregimentet, oberst Jens Rossen-Jørgensen byder soldaterne velkommen hjem.

Forsvarsministeren understreger, at soldaterne har løst en skarp og vigtig opgave i Estland:

- I har vist, at Danmark er et ansvarligt land, der reagerer, når trusselsbilledet ændres. I har vist, at Danmark gør sin del, og at vi er en troværdig allieret. I har stået vagt om sikkerheden – ikke kun Estlands, men også Danmarks.