[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af: Simon Elbeck, ForsvarskommandoenI Irak er danskernes mission at undervise irakiske soldater i grundlæggende militære færdigheder. Grundstammen af det ottende hold kommer fra Jydske Dragonregiment, men der er også soldater med fra mange andre enheder – blandt andet Telegrafregimentet, Trænregimentet og Ingeniørregimentet.

- Vi har haft et rigtigt godt hold hernede på Al Asad Air Base. Der har været en god stemning og arbejdsmoral på holdet. Det er gået smertefrit hernede, siger oberst Charlotte Wetche om sin tid i Irak som chef for det ottende hold, der er udsendt under Operation Inherent Resolve.Hele missionen begyndte tilbage i 2014, da terrororganisationen ISIL havde erobret en stor del af Irak. Operationen, der har til formål at nedkæmpe og skubbe ISIL ud af Irak, er stadig i gang. Danmark deltager i den del, der handler om, at hjælpe irakerne og uddanne dem til at kunne tage vare på deres egen sikkerhed.

Helt aktuelt er det irakere fra grænsebevogtningen, der står vagt ved grænsen til Syrien, som danskerne underviser. De bliver undervist i grundlæggende soldaterfærdigheder som skydning, førstehjælp, kamp fra stilling og i, hvordan man forholder sig over for vejsidebomber.

- Min erfaring fra de seneste seks måneder er, at de irakere, som vi træner, får en del ud af uddannelsen. Vi har vist, at vi kan løfte niveauet for de irakiske soldater. Så jeg tager hjem med god samvittighed. Jeg synes, at vi har opnået rigtig meget det seneste halve år her i Irak, siger oberst Charlotte Wetche, chef for DANCON OIR hold 8.

Efter seks måneder i Iraks ørken er det nu slut, og hele hold 8 vender hjem igen.

- Personligt tager jeg det med hjem, at jeg har fået nogle gode relationer til amerikanere, som jeg vil bevare kontakten med. Og så har jeg fået et godt indblik i, hvordan irakernes verden er. De irakiske officerer, som jeg har arbejdet sammen med og holdt møder med, har fortalt, hvordan de mener, at Irak er på vej i den rigtige retning og snart kan tage vare på sikkerheden i deres eget land, siger oberst Charlotte Wetche.

Det danske træningsbidrag i Irak har siden det første hold gennemført og afsluttet træningen af i alt knap 17.000 irakiske soldater og politifolk.

Fra februar 2019 bliver næste hold soldater udsendt til Irak. Det er igen Jydske Dragonregiment, der opstiller soldaterne, som bliver niende hold danske soldater, der deltager i Operation Inherent Resolve, OIR.

Se video fra Irak hvor chefen for OIR hold 8 fortæller om træningen: