[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]


I skjul: Den røde cirkel angiver, hvor fire mand fra Opklaringseskadronen boede i 72 timer, mens de observerede fjendens bevægelser under Iron Wolf øvelsen i Litauen.

Tekst: Henrik Kastenskov, Forsvarskommandoen
Foto: Kasper, CH/2 Lette Opklaringseskadron, GHR


Chefen for 2 Lette Opklaringseskadron ved Gardehusarregimentet på Bornholm, Kasper, er ikke i tvivl om værdien af den træning, hans mænd har fået ved at deltage i en stor multinational øvelse som Iron Wolf:

”Vi har trænet færdigheder under forhold, som vi sjældent har mulighed for hjemme i Danmark. Alene på grund af størrelsen og omfanget af øvelsen.”

Han fremhæver konkret muligheden for at ligge i fremskudte observationsposter i op til 72 timer i træk mod en fjende og lejligheden for at træne kamp bag fjendens linjer under en øvelse, hvor op mod 4.000 mand fra 11 nationer deltog, henover de knap to uger øvelsen varede.
Men når støvet har lagt sig, og regnestykket skal gøres op, hvor står Opklaringseskadronen så? Kasper har et klart bud:

”Vi står klart fagligt styrket, når der helt ned på enkeltmandsniveau er kommet en mærkbar forståelse af, hvordan Opklaringseskadronen kan bidrage til NATO’s opgaveløsning. Derudover kommer vi fra Litauen med en ret konkret fornemmelse for samarbejdet nationerne imellem, når vi har arbejdet tæt sammen med især tjekkiske, tyske og litauiske enheder. Kasper fortsætter:

”Når vi meget konkret oplever, hvor reel frygten blandt vores litauiske værter er for at miste landets suverænitet, så giver det jo også motivationen blandt mine folk et kæmpe boost. Alle de scenarier, vi træner i teorien, bliver pludselig meget nærværende, når man som os var underlagt en helt reel radiotavshed, fordi naboen på den anden side af grænsen lytter med kun fem kilometer væk. Det kommer helt tæt på.”

Efter at have ligget og observeret i godt 72 timer forlod delingen deres observationsposter efter at have ladet sig passere af modstanderen. Efterfølgende lokaliserede de en fjendtlig kommandocentral og nedkaldte artilleri over den. En ret stor succes for de 37 mand blandt deres 4000 kolleger.

”Vi har allerede på bataljonsniveau talt om, at det ville være perfekt at deltage på den måde igen næste år”, slutter Kasper.