[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Tekst og foto: Tim Søgaard, Forsvarskommandoen

Himmelhungrende pilotinteresserede unge var på vingerne, da de i uge 32 deltog i Flyveskolens nye initiativ ’Pilot for en dag’ på Flyvestation Karup.


Rasmus var én af de 36 unge, der fik sig en på opleveren, da han fik lov til at agere pilot for en dag og styre et T-17 træningsfly.

”Vi vurderede simpelthen, at der var behov for et ekstra og mere eksklusivt arrangement, hvor man får en dybere indsigt i, hvordan det er at være pilot, og hvad uddannelsen går ud på,” siger kaptajn Casper.

På Flyveskolen, hvor alle Forsvarets piloter starter deres karriere, oplevede man ved seneste ansøgningsrunde et fald i ansøgertallet. De foregående år har det ligget på omkring 700 men er nu faldet til kun cirka 500. ’Pilot for en dag’ er derfor også et forsøg på at skabe mere opmærksomhed omkring Flyveskolen og tiltrække flere pilotaspiranter.


Alle 36 deltagere blev iklædt passende mundering og blev naturligvis også udstyret med Flyveskolens logo og deres eget pilotnavn på præcis tre bogstaver.

De unge endagspiloter fik lov at styre et T-17 træningsfly, og hvis man skal tro Rasmus og Jeppe, der deltog, så har arrangementet haft den ønskede effekt. De har i al fald fået smag for pilotlivet.

”Det var en rigtig fed oplevelse at være oppe i flyveren. Det at få lov til at styre selv, lave manøvrer og mærke, hvordan det er at sidde i cockpittet, det var en kæmpe oplevelse,” siger Jeppe.

”Hvis man er villig til at afprøve sine grænser, så kan det helt klart anbefales,” siger Rasmus.

I alt 36 unge var forbi Flyvestation Karup til ’Pilot for en dag.’


Ved ’Pilot for en dag’ deltog seks piger, og på Flyveskolen så man gerne endnu flere piger til både ’Pilot for en dag’ og blandt ansøgerne til Flyveskolen.