[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]


Af Emma Kirketerp, Forsvarskommandoen

Termometret viser minus 40 grader, solen er knap nået over horisonten, og frostgraderne har sat sig som istapper i Frederik og hans makkers skæg. Flyet, som netop har sat de to Siriusmænd af på Wulff Land i det allernordligste Grønland, forsvinder over de lyserødt malede, snedækkede bjerge. Nu er de to helt alene.

”Så står vi på Wulff Land. Det er den 2. marts 2014, og så har vi tre måneder hjem,” siger Frederik. 

Sådan starter Siriusmanden Frederiks store slæderejse og dokumentaren af samme navn, som er blevet til af hans og makkerens videooptagelser fra deres slæderejse i foråret 2014. Foran dem venter 2.300 kilometer i den nordøstgrønlandske ødemark.

Drengedrømmen opfyldes
Med deres eget videokamera dokumenterede Frederik og hans makker Brian deres hverdag og de prøvelser, som den eneherskende grønlandske natur satte de to Siriusmænd på.

Slæderejsen strakte sig fra det nordligste Grønland til slædepatruljens station, Daneborg, på østkysten, og undervejs nåede slædeholdet verdens nordligste landfaste punkt, Kap Morris Jesup – turens geografiske og personlige højdepunkt.Dokumentaren ”Frederiks Store Slæderejse” handler om mere end blot to mænd, der i tre måneder er totalt afhængige af deres egne evner, hinanden og af deres 13 hunde i et grænseløst univers af is, sne og uforudsigeligheder. Det er fortællingen om at have modet til at forfølge sine drømme.

”Jeg har drømt om at være en del af Slædepatruljen Sirius, lige siden jeg var helt ung. Det lykkedes for mig, og det har været de to bedste år af mit liv,” siger Frederik.SLÆDEPATRULJEN SIRIUS
Siriuspatruljen består af 12 mænd, som har til opgave at patruljere de øde egne i Nordøstgrønlands Nationalpark, verdens største nationalpark. Siriusmændene overvåger og håndhæver suveræniteten i det ubeboede område, og som politimyndighed kontrollerer de ekspeditioner og sikrer, at fredningsbestemmelser overholdes.

Hvert slædehold består af to mand og 13 hunde. Den ene Siriusmand har gennemført rejsen før og videregiver sine erfaringer til den nye mand. I alt tilbagelægger slædeholdet omkring 4.000 kilometer i løbet af årets to slæderejser, og deres tjeneste ved patruljen varer 26 måneder. 

Se alle 5  afsnit her i denne PLAYLISTE

Her er første afsnit: