[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Lærke Weensgaard, Forsvarskommandoen

Danske F-16 kampfly skærer i disse dage gennem luften over de finske skove i Lapland. De deltager for første gang i den nordiske øvelse Arctic Challenge Exercise, som flyves i et fælles træningsområde over Finland, Norge og Sverige.


Arctic Challenge Exercise er en mulighed for at træne piloterne i at agere i et stort set-up sammen med deres nordiske naboer. Foto: Lærke Weensgaard.

Arctic Challenge Exercise er i kraft af et stort antal fly, forskellige flytyper og ni deltagende nationer en stor og kompleks øvelse.

”Hvis vi i Danmark flyver med et stort scenarie, vil vi typisk have 12 fly i luften ad gangen. På Arctic Challenge Exercise har vi op mod 100 fly i gang på samme tid. Dermed bliver flyvningerne mere komplekse at planlægge og håndtere,” siger GUS, chef for Fighter Wing Skrydstrup, der er hjemsted for de danske F-16 fly.

Det betyder, at øvelsen ligner de internationale operationer, som danske kampfly deltager i.

”Hvis vi skal undgå fejl under missioner i eksempelvis Irak og Syrien, er det nødvendigt at have trænet på øvelser som Arctic Challenge Exercise, da det dermed ikke vil være nyt for piloterne, men derimod noget de har trænet tidligere,” siger GUS.

På øvelsen bidrager Danmark med syv F-16 fly og knap 100 medarbejdere, der under øvelsen befinder sig i Rovaniemi i Nordfinland.


Danske F-16 på basen i Finland. Foto: Lærke Weensgaard.

Ud over Danmark deltager Finland, Sverige, Norge, Holland, England, Tyskland, Frankrig og USA.
Øvelsen foregår d. 21. maj – 4. juni. Arctic Challenge Exercise blev afholdt for første gang i 2013 og foregår i år for fjerde gang.