[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]


Forsvarsminister Trine Bramsen fandt ud af, at det kræver både styrke og teknik at skyde med bue.

Af Anders V. Fridberg, Forsvarskommandoen


Forsvarsminister Trine Bramsen fik både sved på panden i en romaskine og prøvede sine evner som bueskytte af, da hun fredag formiddag besøgte det danske hold til Invictus Games 2020. Holdet er lige nu samlet i Vejen Idrætscenter til den tredje af i alt fem træningssamlinger, inden deltagerne til maj næste år skal konkurrere i Haag i Holland.


Ministeren mødte roerne under en pause, så de havde tid til en snak. Senere roede ministeren med.

Ministeren overværede også en gang svømmetræning, men her nøjedes hun dog med at kigge på og tale med deltagerne. Men i svømmehallen lagde Trine Bramsen mærke til deltagernes omsorg for hinanden.

”Inde i svømmehallen var der en, der sagde, at hvis jeg ligger på bunden, så kommer der en af de andre og henter mig op. Det synes jeg, er et ekstremt rammende billede for det fællesskab, som der er omkring sporten og det, at det er veteraner, der er samlet”, siger Trine Bramsen.

Hendes besøg gjorde indtryk på Carsten Lykke, der er en af de 24 veteraner med psykiske skader på Invictus Games-holdet.

”Hun tager sig tid til at komme her over og tage en snak med os i stedet for bare at sidde på kontoret. Så for mig betyder det enormt meget”, siger Carsten Lykke.

Invictus Games er kun for skadede veteraner. Men det er et af projektets formål, at deltagerne skal ud at træne i lokale klubber, så de fortsat kan være en del af et fællesskab, når de er færdige med Invictus Games. Projektets ønske om at få deltagerne ud i civilsamfundet fik ros fra ministeren.

”Deltagerne her kan gå ud og blive en del af et større fællesskab, og der synes jeg, at sporten kan noget helt særligt”, fastslår Trine Bramsen. 


Trine Bramsen taler med de pårørende til deltagerne. De pårørende er en vigtig del af projektet og deres forhold har også ministerens opmærksomhed.

Fokus på de pårørende
Trine Bramsen satte også tid af til at tale med deltagernes pårørende, som er med på en del af træningssamlingen. Ministeren forsikrede de pårørende om, at hun også har fokus på deres situation. At ministeren havde blik for netop de pårørende, glædede veteranerne.

”Jeg synes, det var fedt at se, at hun tog sig en hel del tid til at tale med de pårørende. Det betyder meget for mig, for er der nogen, der trækker et stort læs, så er det de pårørende. De er hårdt ramt af vores sygdom”, siger Geert Nielsen.

Læs mere om det danske Invictus Games projekt her.