[Oprindeligt publiceret af Arktisk Kommando]

Et fremmed passagerfly må nødlande på Station Nord, da det får motorproblemer. Nu står der pludselig 212 passagerer i den nordligste del af Kongeriget; der er koldt, de er sultne, og de vil gerne hjem. Hvordan løser vi den opgave?

Det var øvelsesscenariet i Arktisk Kommandos hovedkvarter i sidste uge, hvor der blev trænet nedskrevne procedurer og instrukser i praksis.

”Seminaret er det andet af sin slags i år og var både en succes, men viste også mulighed for forbedringer. Nu skal vi finpudse vores instrukser, så vi er klar til flere øvelser i 2020, hvor hele Arktisk Kommando trænes i sådanne scenarier,” siger chef for operationsafdelingen, kommandørkaptajn Martin Thorup.


Forskellige funktioner fremlægger deres input til scenariet

Et større maskineri
Løsningen på scenariet er en lang række analyser, indsættelse af fly og skibe, brug af nødudstyrspakker, kommunikation, samarbejder med internationale partnere og meget andet.

”Hvis sådan en hændelse indtræder i virkeligheden, er det et større maskineri, der bliver sat i gang. Da vi hele tiden skifter personel, er det ikke nok, at en – eller få personer ved, hvordan vi reagerer i en krise. Derfor skrives procedurerne ned i instrukser, som vi så træner, så viden fastholdes i kommandoen,” siger Martin Thorup.

Instrukserne består blandt mange andre ting af beskrivelser af iværksættelsen af reserven, orientering af grønlandske og færøske myndigheder, klargøring og sikring af hovedkvarteret, efterretningsindhentning, hvordan arbejdsgrupper sammensættes og mødes, og meget andet.


Arktisk Kommandos feltpræst deltog også i seminariet

Træning af reservestrukturen
Arktisk Kommando har vokseværk – både i den faste stab og i reservestrukturen. Under øvelsen har netop en del af Arktisk Kommandos nyansatte reserve deltaget. Der har blandt andet været reservister med tjeneste som militær jurist, stabslæge, feltpræst, vagthavende officer og nye sagsbehandlere i forskellige afdelinger.

Generelt har den indkaldte reserve fået øget kendskab til operationsvilkårene i Arktis og mulighed for samvirketræning med den faste stab. Inden næste aktivering forventes det, at en endnu større del af Arktisk Kommandos reservestruktur er ansat og klar til øvelser.