[Oprindeligt publiceret af Arktisk Kommando]

Af Arktisk Kommando

Torsdag eftermiddag den 7. marts blev inspektionsskibet Hvidbjørnen beordret til at sejle fra Qaqortoq og rundt Kap Farvel til en position ca. 40 sømil øst for indsejlingen til Prins Christianssund. Årsagen var, at trawleren Polar Aassik med otte mand om bord havde en defekt turbo i maskinen, der havde forårsaget, at motoren var blevet tilsodet med manglende fremdrift til følge.Arktisk Kommando vurderede, at der var tale om en potentiel kritisk situation, da der var stormvarsel for Kap Farvel området.

Hvidbjørnen ankom til positionen tidligt fredag morgen, hvor vejret var blevet markant forværret. Inspektionsskibet vurderede, at det ikke var forsvarligt at overføre slæbetrosse til havaristen. I stedet blev Hvidbjørnen tæt ved trawleren og fulgte den, mens den nordlige vind og søerne trykkede det drivende skib syd på forbi Kap Farvel. To døgn passerede med storm, høje søer og usigtbart vejr. Vinden lå i perioder på 30 m/s med en bølgehøjde på ti meter. 

Søndag den 10. marts var vejret klaret så meget op og søerne faldet til kun 4-5 meter dønninger, at Hvidbjørnen kunne etablere forbindelse til den 33 m lange trawler. Hvidbjørnen har siden søndag morgen slæbt Polar Aassik mod Qaqortoq med en fart på 3-4 knob. Slæbetrossen sprang dog mandag morgen og inspektionsskibet er nu ved at rigge til med ny trosse. Ved Qaqortoq er det planen, at slæbebåden Masik Viking skal overtage slæbningen fra inspektionsskibet.

Om bord på Hvidbjørnen har den lave fart medført krængninger på op til 40 grader – stor ros til Hvidbjørnens besætning for en meget professionel og sikker håndtering af en vanskelig situation – BRAVO ZULU – fra Arktisk Kommando.