[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Tekst og foto: Henrik Kastenskov, Forsvarskommandoen

I et omhyggeligt skjult hul i den litauiske jord ligger fire observatører fra Opklaringseskadronens 2. deling, 2. gruppe og venter. Venter på H-hour klokken 0500 mandag morgen, og på at fjenden kommer.


Foto: Billedet viser 2. gruppes observationspost dybt inde bag fjendens linjer.

De har ligget dér bag fjendens linier i knap 36 timer nu, og intensiteten stiger langsomt i takt med, at droner flyver over området mere og mere hyppigt. En Apache-helikopter udstyret med termiske kameraer overflyver stillingen en ekstra gang i trætophøjde, men forsvinder så.

Hovedformålet med Iron Wolf øvelsen – der har taget navn efter den litauiske brigade af samme navn – er at træne og vurdere evnen til at planlægge og gennemføre fælles defensive operationer og samarbejde på tværs af allierede enheder. Med mere end 4.000 deltagende soldater fra 11 NATO-lande er det den største øvelse i Litauen i dette halvår.Set i fugleperspektiv så lægger Commander Mindaugas Steponavičius, chef for Iron Wolf Brigaden, i et interview med NATO’s Europæiske hovedkvarter, SHAPE, vægt på evnen til at samarbejde blandt allierede fra de deltagende nationer. Men fra 1. gruppes observationspost i en større dynge opgravede trærødder er perspektivet helt bogstaveligt talt anderledes jordnært. Som for eksempel når et tysk patruljekøretøj holder mindre end halvanden meter fra posten uden overhovedet at opdage, at de bliver observeret og indrapporteret.

Set fra Premierløjtnant Kasper, chef for 2. Lette Opklaringseskadrons, stol er der ingen tvivl om værdien i at deltage i en øvelse som Iron Wolf.

”Vi er jo en let opklaringsdeling, som er billig at sende afsted. Men den effekt og det aftryk, vi sætter på bataljonsniveau, er uforholdsmæssigt stort, hvis man tager i betragtning, at vi kun er 32 opklaringssoldater med et lille støtteelement indsat,” siger Kasper, der selv fungerer som observatør under øvelsen.


Foto: Spejder på vagt om natten under øvelsen Iron Wolf

I op mod 72 timer vil hans folk være indsat bag fjendens linjer i et terræn, hvor fjenden er massivt tilstede.

”Værdien af den træning, vi får her, er uvurderlig. Vi træner i at opretholde vores kampkraft, selvom vi er afskåret fra egne enheder og opererer i fjendens bagland. Der er nogle rigtigt gode læringsmuligheder, som vi sjældent har hjemme i Danmark. Derudover er der jo hele elementet af samarbejde med vores allierede, når vi som her indsættes i rammen af eFP bidraget,” siger premierløjtnant Kasper, chef for 2. Lette Opklaringseskadron, og henviser til NATOs forstærkede tilstedeværelse i den østlige del af Europa.

Fakta om Danmarks deltagelse i Iron Wolf:
En deling, en finskyttesektion + støtteelement fra 2. Lette Opklaringseskadron fra Bornholm, i alt 37 mand.

Delingen er indsat i området nær Prabadé tæt på de Hviderussiske grænse i dagene 11. - 20. juni, og returnerer til Danmark den 22. juni.

Udover Danmark og værtsnationen Litauen, deltager enheder fra Belgien, Estland, Holland, Norge, Tjekkiet, Polen Tyskland, England og USA.