[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg, Forsvarskommandoen

Det er veteraner fra Forsvaret, folk fra Beredskabsstyrelsen, politifolk og sundhedspersonale, der har været udsendt for Danmark, der er hovedpersoner, når Danmark torsdag den 5. september fejrer Flagdag for Danmarks Udsendte. Flagdagen har i år 10-års jubilæum.

De tidligere udsendte er i næsten alle landets kommuner inviteret til lokale arrangementer af den kommune, hvor de bor. Arrangementerne omfatter typisk taler, musik og en form for lettere traktement af de indbudte veteraner og deres pårørende.


På Flagdagen for Danmarks Udsendte mindes også de udsendte, som mistede deres liv for Danmark. Mange steder, som her i Aarhus, lægges der kranse. Foto: Christian Mariagaard.

I mange kommuner er der også mulighed for at høre foredrag om Forsvarets indsatser i nuværende eller tidligere missionsområder. Det gælder eksempelvis i Herlev, Halsnæs og Svendborg, hvor der er foredrag om indsatsen på Balkan, hvor mere end 13.000 danske soldater har gjort tjeneste, mens der i Sorø og i Lolland Kommune er foredrag om Forsvarets engagement i Irak. Læs mere om Forsvarets indsat og læs personlige beretninger fra tidligere udsendte i Flagdagsmagasinet, der er udgivet af Folk & Sikkerhed.

Som en efterhånden fast del af flagdagen er der mange steder også uddeling af medaljer til børn, hvis forældre eller andre nære pårørende har været udsendt. Børnene har blandt andet mulighed for at få medaljer i Holstebro, Randers, Sønderborg, Billund og ved det fælles flagdagsarrangement for veteraner i Esbjerg og Fanø. Det er Familienetværket, der står for at uddele børnemedaljerne.

På Frederiksberg er der også i år mulighed for at møde soldater og for at opleve noget af Forsvarets materiel. Der er både en bomberydderbus med bomberobot – Rullemarie – fra Ingeniørregimentet i Skive og en kampvogn fra Gardehusarregimentet. Også Livgardens Vagtkompagni er med på Frederiksberg.

Vil man møde soldater og se materiel, er der i år rigtigt gode muligheder for det i København. Her kan man fra den 4. – 8. september møde Forsvaret på Ofelia Plads.

Se en oversigt over alle de kommunale arrangementer på flagdagen på flagdagen.dk.