[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg, Forsvarskommandoen

Hans Kongelige Højhed Prins Joachim, ambassadører fra de 29 NATO-lande, tidligere NATO-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen, forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen og hele Forsvarets ledelse var torsdag samlet ved Monumentet over Danmarks internationale indsats på Kastellet i København. Her fejrede Atlantsammenslutningen og Danmarks Veteraner 70 året for Atlantpagten og dermed oprettelse af NATO.


Claus Hjort Frederiksen talte blandt andet om, hvordan hans opvækst under den kolde krig har været med til at forme ham som menneske.

H.K.H. Prins Joachim lagde en krans ved monumentet, og trak i sin tale tråde fra besættelsen og frem til nutiden, hvor NATO efter en periode med fokus på at bekæmpe terror i blandt andet Afghanistan, igen i højere grad har rettet sit fokus med forsvaret af medlemsstaternes territorier. Også forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen og generalsekretæren for Atlantsammenslutningen, Lars Bangert Struwe, holdt taler om forsvarsalliancens historie og om de grundlæggende værdier, der har gjort alliancen i stand til at overleve med succes på trods af de skiftende sikkerhedspolitiske vilkår siden etableringen i 1949.