[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Sune Wadskjær Nielsen, Forsvarskommandoen

Lørdag 17 august er A545 Vikar og A546 Stella Polaris på vej til Middelhavet med fragtskib til Kos. De to patruljefartøjer afløser Søværnets små indsatsfartøjer, der indtil nu har patruljeret ved Kos som en del af Forsvarets bidrag til Frontex.
 


Patruljefartøjernes besætning er blevet fortrolige med de nye fartøjer på træningsture i Storebælt i ugerne efter levering fra værft.

Marinespecialist Jesper skal for anden gang af sted til Kos, og han har dermed prøvet at patruljere farvandet mellem Tyrkiet og Grækenland i Søværnets små indsatsfartøjer, der nu skal afløses.
 
”Umiddelbart er det jo et par væsentligt bedre fartøjer til den opgave, der er på Kos, end de fartøjer, som man i første omgang var nødt til at sende derned”, siger han.

I tilfælde af at de skal foretage redning til søs, er patruljefartøjerne også godt udstyret, fortæller Jesper.

”På broen har vi fået installeret en flir, som er et varmesøgende kamera, så vi kan se folk i vandet om natten. Vi lokaliserer dem, og sejler hen til dem, og nede agter er der en lille arbejdsplatform, hvor man kan tage dem op”.

Jesper kan også se frem til mere komfort, end han oplevede på sin udsendelse til Kos, hvor besætningen opererede fra de små indsatsfartøjer. Det er navnlig forholdene for mandskabet, der forbedret på A545 Vikar og A546 Stella Polaris, som tidligere har været lodsfartøjer i danske farvande.

”Der er toilet, som er den helt store ting i forhold til de andre, der er små arbejdsfartøjer uden toilet og nogen faciliteter overhovedet”, siger Jesper.
 
To køjer, et lille bord med fire siddepladser samt et lille tekøkken er også med til at gøre besætningens vilkår bedre.

Det er planen, at A545 Vikar og A546 Stella Polaris skal ankomme til operationsområdet ved Kos  i begyndelsen af september.

Se indslag om de nye patruljefartøjer nedenfor.