[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]


Det nye stationsfartøj Lunden i Havnebyen.

Af Lars Bøgh Vinther, Forsvarskommandoen

For danske og internationale flådeenheder er Søværnets øvelsesområde ved Sjællands Odde et populært sted at træne kystnære, maritime operationer.

”Søværnets Center for Våbens multi-ex bane er attraktiv for vores udenlandske partnere, fordi krigsskibene kan dygtiggøre sig på forskellige områder på en gang og tæt på land", fortæller chefen for 2.Eskadre, kommandør Anders Friis. I spidsen for Søværnets største krigsskibe er han både bruger af centret og øverste chef for samme.


I weekenden øvede syv tyske minerydningsskibe på den populære bane ud for Sjællands Odde.

Med mine-attrapper, undervandsdroner, missiler og flydroner har centret udviklet en populær øvelsesbane, der tiltrækker krigsskibe og flådeenheder fra både NATO-lande og Sverige.

Søværnets Center for Våben på Gniben, Sjællands Odde, har i årevis betjent de mange danske og udenlandske krigsskibe med stationsfartøjet Lunden, men den gamle Lunden kunne dog ikke længere følge med.

Derfor har Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) sammen med centerets eksperter og brugere fra 2. Eskadre udviklet en afløser for det gamle fartøj.

”Det nye fartøj er på mange måder dobbelt så godt som det gamle. Dobbelt så hurtigt, dobbelt så meget plads og dobbelt så mange muligheder,”  fortæller FMIs ansvarlige for maritime Systemer, kommandør Kim B. Meier. 

Hør og se video om det nye fartøj, hvor de fremtidige brugere og kunder fik lov at mærke to hovedmotorer på hver 1.050 hestekræfter.