[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]


Branden ved Sisimiut, som den så ud fra Forsvarets Challenger-fly den 8. august.

Af Lars Bøgh Vinther, Forsvarskommandoen

Politiet i Grønland fik i aftes en nødmelding fra tre personer, der var fanget i røgen fra fjeldbranden ved Sisimiut og ikke kunne orientere sig. I første omgang bad politiet S-61 helikopteren fra Air Greenland om assistance, da den i forvejen var på vej fra Sisimiut til Kangerlussuaq, men den grønlandske redningshelikopter fandt ikke de nødstedte.

Støtteskibet Absalon er i nærheden af Sisimiut i forbindelse med støtte til at bekæmpe fjeldbranden. Om bord har Absalon en Seahawk-helikopter med gode sensorer til eftersøgning. Den blev derfor sat ind i eftersøgningen, og der gik da heller ikke lang tid fra indsættelse af helikopteren, til de to turister og deres guide blev fundet. De tre var vandret ud fra Kangerlussuaq uden at vide, at fjeldbranden var blusset op. 

På anmodning fra politiet blev de tre vandrere fløjet til Sisimiut for lægechek. Ifølge Arktisk Kommandos vagthavende officer, var de nødstedte ved godt helbred.

Den opblussende brand fik søndag Grønlands Beredskabskommission til at anmode om assistance fra Danmark til bekæmpelse af branden.

38 redningsfolk fra Beredskabsstyrelsen nåede tirsdag frem til Sisimiut, og det samme er et Hercules-fly fra Forsvaret, som i går fragtede specialudstyr til brandbekæmpelsen.

Se video fra afgangen i går på Flyvestation Karup.

Se også luftoptagelser fra brandområdet, optaget af det danske Challenger-fly i torsdags.