[Oprindeligt publiceret af Arktisk Kommando]

Når Grønlands Politi, Naviair, Air Greenland og Arktisk Kommando i denne uge samarbejder i øvelsen TAPPIK er det for at øve evnen til at udføre eftersøgning og redning.

”Det er utrolig vigtigt, at vi træner det her samarbejde. Jo mere effektive vi er i vores indsats, jo hurtigere kan vi også nå frem til de nødstedte, og jo bedre er muligheden for at redde menneskeliv,” siger chef for Arktisk Kommandos Joint Operations Centre, kommandørkaptajn Michael Hjorth.

Øvelsen foregår hvert halve år med Arktisk Kommando og Grønlands Politi som ansvarlige på skift. I denne omgang har Arktisk Kommando ledet øvelsen med deltagelse fra blandt andet inspektionsfartøjet Ejnar Mikkelsen, Air Greenlands S-61 helikopter, et Challenger-fly og flere af politiets kuttere (SISAK).


Øvelse om bord på Ejnar Mikkelsen.

Hjertetilfælde på Hundeø
I en af ugens scenarier er et ægtepar sejlet til Hundeø i Godthåbsfjorden, hvor manden pludseligt får det dårligt. Han har trykken for brystet og smerter i venstre arm. Hans kæreste skyder et nødblus af og afventer hjælp.

Ca. tre kvarter efter nødblusset er afskudt, lander Air Greenlands S-61 helikopter, som kommer parret til undsætning. Manden besvimer og må bæres på båre ind i helikopteren, hvorefter han fragtes til Dronning Ingrids Hospital.

Udover dette scenarie er der blandt andet trænet brand om bord på et fiskefartøj, eftersøgning af jolle og kæntret jolle med fire i vandet.


Figuranten mærker smerter i venstre arm og bliver hjulpet om bord på Air Greenlands redningshelikopter

Uddannelse under øvelse
Det meste af øvelsen er foregået i Godthåbsfjorden, men derudover er der i Arktisk Kommandos hovedkvarter blevet uddannet personale fra både Politi, Naviair og Arktisk Kommando som SAR Mission Coordinators og On Scene Coordinators.

SAR Mission Coordinator er den person, der har det overordnede ansvar for koordinering mellem de deltagende myndigheder, mens On Scene Coordinator er den person, der leder indsatsen af de deltagende skibe, fly og helikoptere.

Næste TAPPIK-øvelse er i foråret 2020.