[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]Af Lars Bøgh Vinther, Forsvarskommandoen

Panserinfanterister fra Den Kongelige Livgardes 1. Bataljon indgår i 1. Brigades styrke, som om få år tæller 4.000 professionelle soldater, der kan deployeres til internationale opgaver. Brigadens bataljoner øver derfor kontinuerligt.

I januar var panseringeniører fra Skive draget til Holland for at blive dygtigere til bykamp. I sidste uge var det svenske skydeområde i Ravlunda vært for skarptskydende mekaniseret infanteri fra Livgarden.


Dysekanonen bruges mod fjendtligt panser.

Blandet løvskov med stengærder, bakker og smalle skovveje veksler med mere åbent terræn. Så alle håndvåben kommer i brug, når fjendtlige mål pludselig dukker op fra skovbunden. Fjendens køretøjer nedkæmpes med dysekanon, hvis larmende brag til tider overgås af gruppeføreres høje råb og ordrer.

Det er dog ikke fordi de er utilfredse med indsatsen, fortæller en af øvelsens tilrettelæggere, næstkommanderende og premierløjtnant Kim.

- Det er en delings-handlebane hvor vi træner både kort og lang kamp, og ikke mindst kommunikation. Når radioen ikke fungerer på grund af terrænet, så må gruppeførerne fysisk kommunikere med råb og fagter, forklarer han.

Læs om 1.Brigade i ny organisation her.

Oplev Kim og infanteristerne fra Livgarden trænge frem gennem de svenske skove med skarpe skud: