[Oprindeligt publiceret af Arktisk Kommando]

Arktisk Kommando

Øvelsen mellem støtteskibet Absalon og detroyeren USS Gravely startede med klassisk ”Fleet Work”, hvor der blev trænet manøvrering i forhold til hinanden og bro til bro kommunikation. Derefter fulgte diverse øvelser bl.a. med Absalons Seahawk-helikopter, der trænede landinger på USS Gravelys helikopterdæk.

”Operationen tillod Gravelys besætning at trække på den store erfaring og viden som vores allierede har i operationer i de nordlige breddegrader, og som højt kvalificerede, teknologiske avancerede, og militært samarbejdende naboer,” skriver den amerikanske flåde.

Øvelsen var en kærkommen mulighed for at teste kommunikationen mellem danske og amerikanske sejlende enheder og forbedre besætningernes færdigheder – det er ikke hverdagskost, at US flådeskibe lægger vejen forbi Grønlands kyster.

”Begivenheder som dagens passageøvelse forstærker ikke kun forholdet mellem vores to lande, men styrker også vores maritime sikkerhedskapacitet i Nordatlanten,” siger commander Michael O’Reilly, chef på USS Gravely.


Passageøvelse mellem USS Gravely og Absalon
Billede: USS Gravely


Større skibe i Aktis
USS Gravely har nu fortsat sit otte måneders togt, der blandt andet foregår i Arktis, mens Absalon er sejlet tilbage mod Danmark. Senere i august returnerer fregatten Peter Willemoes til Nordatlanten og starter dermed sin anden sejlads i år under Arktis Kommando.

Fregat og Støtteskib i Arktis Kommandos operationsområde i sommerhalvåret er en konsekvens af anbefalinger beskrevet i rapporten om forsvarsministeriets fremtidige opgaveløsning i Arktis fra 2016. Skibene støtter de almindelige opgaver, som suverænitetshævdelse og søredninger, og styrker samtidig luftovervågningsbilledet, da skibene er udstyret med mere kapable radarsystemer, end de inspektionsskibe- og fartøjer, der sejler omkring Grønland og Færøerne hele året.


Absalon's Seahawk-helikopter lander på USS Gravely.
Billede: USS Gravely


Flere internationale besøg
Ugen inden øvelsen med USS Gravely havde Arktisk Kommando besøg fra den canadiske flåde i form af besætningen fra fregatten HMCS Ville de Québec. Chefen for Arktisk Kommando, generalmajor Kim J. Jørgensen, fortalt om det danske Forsvars opgaver i Arktis, hvorefter personale fra Arktisk Kommando blev vist rundt på det canadiske krigsskib.

Frankrig har i denne uge – som tidligere år – orlogsfartøjet Fulmar samt et Falcon-50 fly i Grønland. I år gennemføres en SAR øvelse kaldet ARGUS i regi af Arktisk Kommando. Øvelsesscenariet er et passagerskib, som overskrider tidsgrænsen for afsendelse af positionsmelding, hvormed JRCC Grønland iværksætter en SAR operation. Under øvelsen indgår Fulmar og Falcon-50 i samarbejde med danske og grønlandske enheder og myndigheder. 


Mandskab fra Ville de Québec til briefing i Arktisk Kommandos hovedkvarter i Nuuk.