Af Sune Wadskjær Nielsen, Forsvarskommandoen

Mandag 2. december testede Forsvarets Dykkertjeneste i samarbejde med dansk og svensk politi, hvordan forskellige gummibåde kan indrettes til platform for vandsøgningshunde. Det er en vigtig milepæl i forhold til, at det danske politi kan indsætte hunde, der kan lugte, om der f.eks. ligger et lig under vandet i et vandhul eller en havn.


Søværnets Dykkertjeneste tester en gummibåd sammen med dansk og svensk politi og den svenske hund Sid, der er en engelsk Springer Spaniel.


Da Forsvarets dykkere søgte efter Kim Walls jordiske rester i efteråret 2017 var svenske ”lighunde” med til at lede dykkerne på det rette spor og nu skal udvalgte danske patruljehunde kunne det samme. Chefen for Søværnets Dykkertjeneste, orlogskaptajn Lars Møller, glæder sig til at samarbejde med vandsøgningshundene.

”Vi ser store perspektiver i hele projektet, idet det kan spare os for en masse dykkertimer. Ind i mellem dykker vi i det rene mosehuller. Hvis politiet kunne sige, at der behøver vi ikke at dykke, kunne vi spare vores indsættelse med 75%. Det er et perspektiv, der virkeligt batter”, siger Lars Møller.

Ikke lighunde men vandsøgningshunde
I Kim Wall sagen blev hundene omtalt som lighunde, men i Danmark skal vi vænne os til ordet vandsøgningshunde, forklarer John Jensen lederen af Politihundetjenesten.
”Grunden til, at vi kalder vores hunde for vandsøgningshunde er, at ud over lig vil vi lægge våben og andre ting på, så vores hunde ikke kun går efter lig. De vil også kunne gå efter et drabsvåben eller et jagtgevær, der har været anvendt til et røveri,” siger John Jensen.