Af Lars Bøgh Vinther, Forsvarskommandoen

Klokken 20:30 startede BBCs radioprogram fra London til danskerne. Efter at have beskrevet krigens kaos i Nordeuropa og manet rygter om russisk invasion på Falster og kampe i Dyrehaven til jorden, bliver udsendelsen afbrudt fem minutter inde af det såkaldte befrielses-budskab.
Hvordan hele optakten lød kan opleves nedenfor, hvor BBC-udsendelsen er pyntet med filmstumper fra tiden omkring den 4. maj.

I 75-året for befrielsen lever de færreste af modstandskæmperne fra besættelsesårene 1940-45. Mange nåede dog at fortælle om deres historie og erfaringer fra modstandskampen, og om hvordan de oplevede tiden omkring befrielsen. Ved markeringen af 60-året i 2005 sendte Forsvarets TV en udsendelse tilrettelagt af journalist Gunnar Blaschke. I samtale med modstandskæmpere fra Hær og Flåde beskrives både hverdagen omkring Amalienborg, fangenskab i koncentrationslejr og opgøret med stikkere.
Se hele programmet nedenfor.I 1995 markeredes 50-årsdagen for befrielsen den 4.maj om aftenen med levende lys i vinduerne, ligesom det vil blive markeret i aften. Langs hele Øresunds kyst var der tilligemed en kæde med fakkelbærende danskere.
Dagen efter blev der lagt kranse ved mindesmærket i Mindelunden af daværende statsminister Poul Nyrup og af Dronning Margrethe og Prins Henrik.


Se videoklip fra 1995 fra Strandvejen og fra Ryvangen nederst.