Bomberydder til eksamen på toppen af AROS

Bomberyddernes eksamen foregår ude i den virkelige verden - her på toppen af AROS i Aarhus er det dog efter lukketid. Foto: Henrik Kastenskov. 

Af Henrik Kastenskov, Forsvarskommandoen

 

1000!

 

1000 opkald i snit om bomber. Det varierer selvfølgelig fra år til år, men i snit modtager ammunitionsrydningstjenesten på kasernen i Skive 2,73 opkald pr dag, svarende til 1000 opkald i løbet af et helt almindeligt kalenderår.

 

Kaptajn Jan, uddannelsesleder i ammunitionsrydningstjenesten studser ikke over antallet, men præciserer at tallet jo dækker over samtlige henvendelser, tjenesten modtager. Fra falske alarmer over gammelt fyrværkeri og harmløse, glemte tasker til egentlige- og helt reelle terrortrusler.

 

Men de har travlt i Skive. Derfor uddanner de også nye operatører løbende i forløb, der er designet til at teste kandidatens modenhed, overblik og ikke mindst stresstærskel.

 

“Den ideelle kandidat har ro i livet. Han eller hun er god til at kommunikere, demonstrerer overblik og har en modenhed, der kommer med livserfaring. Dertil kommer, at de skal have en god portion teknisk snilde”.

 

Jan viser rundt på træningscentret udenfor Skive, hvor EOD-tjenesten har nogle lagerbygninger, hvori de kan træne i ro og mag. Hallerne er fyldt med et stort antal bomber i alverdens udformninger spændende fra håndgranater fra 2. verdenskrig til moderne flyammunition. Oppe under loftet ligger ‘museet’, hvor de helt gamle genstande ligger, og over det hele en stilhed, der kommer af, at næsten alle mand er af huse.

 

Roen er der stadig, men det er anderledes intenst, når årgangens fire operatører skal certificeres.

 

I uge 47 og 48 var Danmark således et særdeles usikkert sted. I København huserede selvmordsbombere, hooligans og vrede minkavlere, i Aarhus kærester med bombebælter og rockere med skumle planer. Det kan lyde kulørt, når EOD tjenesten har kandidater til eksamen, og de ovenstående opgaver skal løses, men scenarierne er ikke bare udsprunget af Jan’s hjerne uden inspiration. De kommer fra konkrete opgave, bomberyddertjenester rundt om i verden har mødt. Forskellen kan så være en lokation, bombens beskaffenhed eller noget helt tredje. 

 

“Nogen gange kommer vi skræmmende tæt på, når vi sidder og finder på øvelsesscenarierne. Vi havde eksempelvis skrevet et, hvor en mand med et falsk bombebælte, forsøgte true politiet til at skyde sig - et såkaldt suicide by cop - få dage før Ubådsmadsen truede sig ud af fængslet under lignende omstændigheder. Det viser bare, at vi konstant er nødt til at udvikle tjenesten”, slutter Jan.

 

Se videoer fra fire indsættelser med forskellige scenarier i København og Aarhus: