Af Forsvarskommandoen

I slutningen af marts blev reglerne for rejser til missionsområdet for Operation Inherent Resolve i Irak strammet for at begrænse risikoen for smittespredning med coronavirus/COVID-19. Det betyder blandt andet, at al rejseaktivitet, der ikke er kritisk nødvendig for missionen, nu bliver aflyst.

Personer, som vurderes at være kritisk nødvendige for missionen, skal i 14 dages karantæne ved ankomst til missionsområdet.
For de danske soldater i Irak betyder det, at deres orlov bliver aflyst. De af soldaterne, som er udsendt i tre måneder, får desuden forlænget deres mission.

Rejseaktivitet i forbindelse med orlov eller afløsning vil være forbundet med risiko for, at rejse tilbage til missionsområdet bliver nægtet, og soldaterne ville under alle omstændigheder skulle opholde sig i karantæne i 14 dage uden mulighed for at deltage i arbejdet med at afslutte missionen.
 
Soldaterne er nødvendige for missionens afslutning
Det danske bidrag på Al Asad-luftbasen er allerede i gang med at pakke lejren ned. Tidligere på året blev al træning indstillet på grund af risikoen for smittespredning, og missionen skal afsluttes senest til august, idet forberedelserne til Danmarks overtagelse af ledelsen af en anden mission i Irak, NATO Mission Iraq, påbegyndes.

Cirka 50 soldater blev sendt hjem, da det stod klart, at holdet ikke ville komme til at gennemføre træning af irakiske soldater, og de tilbageværende soldater er kritiske for arbejdet med at pakke lejr og materiel ned og dermed afslutte missionen i tide.

Koordinationen vedrørende hjemtagningen af soldaterne og tiltag i relation til coronavirus/COVID-19 er sket i tæt samarbejde med ledelsen af Operation Inherent Resolve.