Af: Forsvarskommandoen

De to danske EH101-helikoptere har fået pisket en hel del rødt ørkensand op i løbet af de tre uger, hvor de indtil nu har været indsat i Sahel-regionen i Mali.

Operation Barkhane er en franskledet mission, som skal bekæmpe terrorisme i det centrale Afrika i den region, der ofte benævnes Sahel. Med base i Gao i Mali flyver de danske helikoptere missioner ud til mindre baser i Mali.


I løbet af missionens første tre uger har de to danske helikoptere og de 70 danske soldater fra Forsvaret støttet franskmændene med 30 missioner. Her har de flyttet omkring 250 soldater og otte tons gods ud i regionen.


Visse af flyvningerne foregår ved, at helikopterne bærer godset under helikopterne – såkaldte sling-operations. Sling-operationer giver muligheden for at transportere store mængder gods, og denne type flyvninger bruges kun sjældent under danske himmelstrøg.

Sammen med de britiske, estiske og franske styrker er de danske soldater og helikoptere et vigtigt bidrag til det vedvarende europæiske samarbejde med at bekæmpe terrortruslen i Sahel-regionen i Afrika.

”Jeg er tilfreds med, at det danske transporthelikopterbidrag til Operation Barkhane nu er godt i gang med de operative opgaver i Mali. Det har været en vellykket opstart, hvilket ikke mindst skyldes dedikeret og velforberedt personale samt god støtte fra franskmændene. Det skal de danske og franske soldater have ros for. Sammen med andre europæiske allierede bidrager de nu dagligt til en vigtig opgave i en region, der er præget af uro og ustabilitet,” siger Forsvarsminister Trine Bramsen.

Det danske bidrag er indsat i Mali i et år, hvor de yder logistisk og administrativ støtte til franske operationer. Denne støtte vil være afgørende for at muliggøre og opretholde operative aktiviteter i Sahel i et område, der er lige så stort som hele Europa.

Træningen frem mod udsendelsen har været omfattende, så besætningerne blandt andet kunne forberede sig på at flyve og lande i ørkenområdet.