Bravo-kompagniets chef, Carsten Holmfred og Christian Vester Pedersen lagde krans ved mindesmærket på Kastellet. På flagdag lørdag er det kongehus, Folketing og det officielle Danmarks tur.

Bravo-kompagniets chef, Carsten Holmfred og Christian Vester Pedersen lagde krans ved mindesmærket på Kastellet. På flagdag lørdag er det kongehus, Folketing og det officielle Danmarks tur.

Af Lars Bøgh Vinther, Forsvarskommandoen

Tyvstart på Flagdagen. 70 veteraner fra Bravo-kompagniet mødtes i weekenden på Kastellet i København for at markere 25-året for FN-missionen i Kroatien.
På kastellet lagde kompagniet en krans ved mindesmærket for Danmarks internationale indsats.


I minderummet for faldne efter 1948 er Bravo-kompagniet også repræsenteret. I august 1995 indledte kroaterne modoffensiven Operation Storm, hvor de danske FN-soldater kom i klemme mellem serbere og kroatere. Bravo-kompagniet befandt sig på frontlinien i Petrinja og den såkaldte Sisak-Crossing, en zone der separerede de stridende parter.De voldsomme kampe gik hårdt ud over danskerne. Første offer blev sergent Claus Gamborg, der blev dræbt af granat affyret af en kroatisk kampvogn.

Netop Claus Gamborg blev vist en særlig ære. På vej fra Kastellet til Kalbyris-anlægget, hvor veteranerne fra Danske Livregiment i sin tid blev udsendt, gjorde Bravo-kompagniet holdt ved Vindinge Kirke, hvor Claus Gamborg for 25 år siden blev begravet. Efter en højtidelighed ved graven fortsatte veteranerne til Kalbyris og fejrede jubilæet.