Grafik. Design af nyt kampfly.

Foto: USAF, Grafik: Flyverkommandoen: Computergrafik, der viser, hvordan danske F-35A kampfly kommer til at se ud.

Af: Flyverkommandoen

F-35 kampflyet er som udgangspunkt en standardvare, som alle lande køber, som den er. Det giver en række fordele, fordi landene i høj grad kan udveksle erfaringer omkring flyets evne og egenskaber, men også fordi omkostninger til reservedele og udvikling holdes nede som konsekvens af det ensartede materialebrug.

Det gælder også flyets bemaling, hvor grundfarven og alle advarsler og vejledninger, der er malet på flyet, er ens uanset hvilket land, der ejer flyet.

Dog er der ét punkt, som hvert enkelt land selv skal beslutte, og det er den nationale afmærkning, som viser, hvor flyet hører hjemme. 


Foto:USAF, Grafik: Flyverkommandoen: Computergrafik, der viser hvordan de danske F-35A kampfly kommer til at se ud.

F-35 er hele Danmarks kampfly
Flyverkommandoen har valgt, at Danmarks nye kampfly skal have Dannebrog malet på flyets halefinne. Det er en løsning, som kombinerer den traditionsrige, danske nationale afmærkning, som har været anvendt i hele Flyvevåbnets 70-årige historie, med et afdæmpet grafisk udtryk, som er i tråd med F-35 flyets designfilosofi.

Ifølge stabschef i Flyverkommandoen Jan Dam er dette valg truffet ud fra dels et ønske om, at flyene skal være letgenkendelige, når de står på landingsbanen sammen med F-35 fra andre lande, og dels for at symbolisere, at kampflyene hverken er ejet af Forsvaret eller Flyvevåbnet, men af alle danskere.

”F-35 er ikke bare Forsvarets eller Flyvevåbnets nye kampfly. Det er hele Danmarks kampfly, der skal sørge for, at vi alle kan sove trygt om natten. Derfor skal F-35 selvfølgelig bemales med Dannebrog på halefinnen og på den måde vise, at F-35 er nationens skjold mod fjender,” siger oberst Jan Dam, der er stabschef i Forsvarets Flyverkommando.

Yderligere er det værd at bemærke, at både kokarder og Dannebrogsflag er anvendt i en nedtonet udgave med en mørkerød nuance kombineret med en lysegrå nuance i stedet for hvid. Flyets særlige egenskaber til at undgå radarsporing er 100 procent intakt, og den nationale bemaling vil ikke gøre det nemmere for modstandere at opdage visuelt, hvor flyet befinder sig.

Dansk F-35 er snart flyveklar
Det første danske F-35 kampfly er efter planen færdigbygget til oktober 2020, og vil efter at have gennemgået en lang række omfattende tests overgå til dansk ejerskab den 27. januar 2021. Dette sker ved en ’roll out’-ceremoni, hvor flyet vil rulle ud fra fabrikken i Forth Worth i USA og officielt overleveres til Danmark.

Herefter kommer en periode, hvor danske kampflypiloter, mekanikere og andet personel skal omskoles, så de kan håndtere verdens mest avancerede kampfly.

Danmarks første F-35 pilot vil være uddannet til februar 2021, mens det er planen, at de første fly skal begynde at operere fra Flyvestation Skrydstrup i Danmark i 2023. 

Download: Treplanstegning, der viser placering af den nationale afmærkning.
Danmark_F-35_bemaling.pdf