Kampsvømmer springer fra helikopter, set udefra

Kampsvømmer springer fra en helikopter under uddannelsen. Foto: Christian Sundsdal / Forsvaret.

Af Emma Kirketerp / Forsvarskommandoen, Foto: Christian Sundsdal

 

Helikopteren skubber en sky af salte vanddråber foran sig over Isefjorden. Ud af rampen hopper en soldat, helt ret, med hænderne bag nakken og et par svømmefødder som afslutning på kroppen. Soldaten smider en stor sammenbundet rygsæk fra sig, som rammer den oprørte vandoverflade splitsekunder før soldaten. Ni andre soldater følger lige bagefter.

Kampsvømmer springer fra helikopter, set fra helikopterLene springer fra helikopteren


Kort tid senere flyder rygsække og hovederne af de 10 soldater på vandet ud for Marinestation Kongsøre. Med armene i vejret giver de OK-tegn til den sikkerhedsbåd, der om lidt samler dem op, så de kan tage turen én gang til.


Drøm i opfyldelse
De 10 er i gang med Frømandskorpsets årlige kampsvømmeruddannelse, som korpset kun afholder for dets samarbejdspartnere. En af deltagerne er Lene fra Trænregimentet.

 

Fire dage efter øvelsen med helikopteren har hun gennemført den afsluttende og afgørende prøve; 10 kilometers overfladesvømning med fuld udrustning. En bagende sol har efterladt Lene med en oval solskoldning i ansigtet formet af hendes svømmehætte – men også et smil, der signalerer stolthed, for i hånden holder hun nu et diplom og Frømandskorpsets kampsvømmermærke.

 

”Det er helt fantastisk. Jeg har drømt om det her i meget lang tid, så det er stort for mig, og jeg er ret stolt over at have gennemført,” siger Lene, der – ud over at have vedligeholdt en gedigen grundform – primært i fritiden har forberedt sig målrettet i et halvt år med blandt andet orienteringsmarch, løb, svømning og ikke mindst kendskab til sit grej ned til mindste detalje.

Den første kvindelige kampsvømmer får sit bevis på bestået uddannelse
Chefen for Frømandskorpset overrækker uddannelsesbeviset til den første kvindelige kampsvømmer.


Lene er den første kvinde, der har deltaget og gennemført det krævende kursus, der strækker sig over to uger og indeholder en række stopprøver. Kampsvømmeruddannelsen træner kursisterne i nogle af Frømandskorpsets indsættelsesmetoder, hvor soldaterne kommer uset fra vandet ind på land.

Inspirere andre kvinder
For Lene har hendes deltagelse på kampsvømmeruddannelsen dels handlet om at udvikle og finpudse sine enkeltkæmperfærdigheder som soldat. Dels har den handlet om at bane vejen for kvinder i specialoperationsstyrkerne.

”Jeg har snart været i Forsvaret i 21 år, og jeg har ikke set nogen kvinde, der har kunnet gennemgå kampsvømmeruddannelsen. Jeg synes, det var min pligt at se, om jeg kunne være med til at bidrage på den front, for jeg havde troen på, at jeg kunne gøre det her,” siger Lene og fortsætter:
”Der må være nogen, der må gå forrest og vise, at det godt kan lade sig gøre.”

Lene håber, at flere kvinder bliver inspireret til at søge mod specialoperationsstyrkerne, for hun er tilhænger af at tage chancen – også selv om man ikke er sikker på at fuldføre.

”Jeg tror måske, at kvinder er slemme til ikke at turde, for hvad nu hvis de ikke kan. Sådan har jeg selv haft det. Men jeg havde ikke lyst til at sidde tilbage om 20 år og tænke ’bare jeg havde gjort det’. Man skal turde løbe risikoen, også selv om man ikke nødvendigvis består. For man lærer noget uanset,” siger Lene.

Kampsvømmerkurset er ikke en del af uddannelsen til at blive operatør i Frømandskorpset.

Hvis du vil vide mere om uddannelsen til frømand / specialoperationsstyrkerne, så læs mere her på Forsvarets Karrieresite.