Da den kvindelige patruljesoldat skal holde identiteten skjult, må vi nøjes med at forestille os hende og fremtidige kvinder på operation for Jægerkorpset.

Modelfoto/USA. Da den kvindelige patruljesoldat skal holde identiteten skjult, må vi nøjes med at forestille os hende og fremtidige kvinder på operation for Jægerkorpset.

Af Lars Bøgh Vinther, Forsvarskommandoen

Den 25-årige løjtnant af reserven bestod ikke bare patruljekursus, men blev tillige ansat i Jægerkorpset. Af sikkerheds hensyn kan vi ikke afsløre hendes navn, men kalder hende Nr20. Det var hendes navn under det hårde syv ugers kursus. Hun ønsker derfor heller ikke at optræde i medier eller i øvrigt træde offentligt frem, bortset fra i nedenstående interview.

Hvorfor Patruljekursus?
Nr20 har gennemgået den toårige løjtnantsuddannelse i Oksbøl, og havde forud herfor oparbejdet både militær erfaring og enkeltkæmperfærdigheder som konstabel. Hvis man søger større udfordringer, kunne man f.eks. kigge nordpå til det kvindelige norske specialkorps, Jægertroppen. Det gjorde Nr20 og ansøgte. Men optagelse krævede norsk statsborgerskab, så i stedet faldt blikket på Hjemmeværnes SSR-styrke. Særlig Støtte og Rekognosceringskompagni.

Det var de høje fysiske og mentale krav der motiverede Nr20 til at bruge weekender i SSR. Nr20 trænede sig op til at søge enkeltkæmperkursus på Bornholm, men fik aldrig en plads. For at udnytte den gode træningstilstand, målrettede hun sin træning mod Hærens patruljekursus, der gennemføres af Jægerkorpset. Det næsten to måneder lange kursus går traditionelt forud for aspirantkurset, der leder frem mod optagelse som jægersoldat.

"Jeg kendte ingen piger, som havde deltaget på patruljekursus, og vidste godt at chancerne for at gennemføre rent statistisk set var tæt på nul, fortæller hun. Men jeg gjorde det af lyst og fordi jeg jo i forvejen var i en rigtig god træningstilstand. Og så havde jeg en drøm om at få patruljemærket, som i mine øjne er et signal om høj faglighed og dedikation."

Almindelig pige
Når Nr20 skal beskrive sig selv, så er hun en almindelig pige på 25 år, 163 cm høj, slank, selvom vægten på 58 kg også fortæller, at der er ”muller”.  Musklerne kom ikke af sig selv.
Den lange forberedelse til patruljekurset bestod af ca. 10 ugentlige træningspas. Op tidlig morgen klokken 5 og i svømmehallen, så på arbejde, og efter fyraften løb og styrketræning.

"Det var flere år uden ret mange byture og alkohol. Kvinder er længere om at opbygge styrken i kroppens muskler end mænd, og derfor kræver det også længere forberedelsestid, for at kunne honorere de samme fysiske krav. Jeg har brugt ca. 2,5 år, på at nå hertil rent fysisk. Det er dog heller ikke kun det fysiske aspekt, man skal huske og træne, men også det mentale. Det mentale er det, der spænder ben for de fleste, i løbet af kurset. Især det sidste halve år til kursus-start var intenst. "

Patruljekursus
Da kurset gik i gang, var forberedelserne hverken for meget eller forgæves. Selvom Nr20 konstant sluttede blandt de sidste i krævende fysiske aktiviteter, bestod hun prøverne inden for de opstillede krav, og med hendes faglige niveau var indsatsen på Patruljekurset så overbevisende, at hun som den første kvinde bestod, og fik det eftertragtede patruljemærke.

"Det hårdeste på kursus var en aften, en af de sidste uger, som bød på ilmarch. Vi blev kørt mange kilometer væk og sat af og skulle marchere hjem. Tidsfristen hed, som altid, ”hurtigst muligt”, og der handler det ganske enkelt om at æde sig selv hele vejen, for at nå det ukendte tidskrav.”

Efter flere kilometers løb med fuld udrustning og mange kilo i rygsækken nåede Nr20 i mål inden for kravet.

For Jægerkorpset var den samlede præstation på Patruljekurset så overbevisende, at Nr20 blev tilbudt ansættelse. Ikke som jægersoldat, men som pioner i oprettelsen af en kvindelig specialoperationskapacitet. En kapacitet der opbygges i samarbejde med Specialoperationskommandoen og Forsvarskommandoens kapacitetsudviklingsafdeling (KUA4).

"Det er helt nyt. Jeg skal være med til at planlægge, tilrettelægge og gennemføre en uddannelse for kvinder i specialoperationsstyrkerne. Vi skal indgå i operationer rundt om i verden, hvor kultur og kønsspecifikke forskelle i dag hindrer f.eks. indhentning af efterretninger", slutter Nr20.

For Jægerkorpsets chef, oberstløjtnant Kåre Jakobsen, er ansættelsen af Nr20 et klart signal til alle kvinder, som har en drøm om at blive en del af Jægerkorpset.

"Vi har et klart ønske om at flere kvinder skal søge både Patrulje- og Aspirantkursus eller vores kommende uddannelse for kvinder. Kvinder vil tilføre både Jægerkorpset og specialoperationsstyrkerne generelt en yderligere kapacitet i både de nuværende - og fremtidens konflikter rundt om i verden", understreger chefen.

Der vil blive tilrettelagt et helt særligt optagelses- og uddannelsesforløb specifikt for kvinder, der vil tage udgangspunkt i de opgaver de skal løse sammen med Jægerkorpsets patruljer eller selvstændigt.

Fakta:
Kursus kendte krav, Løb: 2900M/12 min. 
NR20 fysiske niveau inden start på kursus, Løb: 3000m/12 min.

Kursus kendte krav, Styrke:
Split squat: 3x15 rep/20 kg
Dips: 3x5 rep
Pull-ups: 3x5 rep
Burpees: 35 rep/ 02 min.

NR20 fysiske niveau inden start på kursus ,Styrke:
Split squat: 3x15/40 kg
Dips: 3x5/5 kg
Pull-ups: 3x5/5 kg
Burpees: 35 rep/01:30 min.

Kursus kendte krav, Svømning:
1000m bryst/25 min. 
March på strand:
30 km/06:00:00 timer

NR20 fysiske niveau inden start på kursus, Svømning:
1000m bryst/21:20 min.
March på strand:
30km/05:30:00 timer