Af Anders V. Fridberg, Forsvarskommandoen

Tidligt søndag morgen landede et fly med 30 danske soldater på Flyvestation Karup.  Soldaterne har gjort tjeneste ved det danske C-130 bidrag, der støtter FNs fredsbevarende mission i Mali, og de skulle rutinemæssigt hjem. Men ud over soldaterne medbragte flyet også civile borgere fra flere europæiske lande.

”Vi havde ekstra pladser på det fly, der skulle rotere soldaterne, og dem tilbød vi til Udenrigsministeriet,” fortæller kaptajn Simon Rewers fra Forsvarskommandoen. 


Soldater og civile i lufthavnen i Bamako venter på flyet til Danmark. Foto: Oversergent Mortensen, Air Transport Wing.

Udenrigsministeriet sendte tilbuddet videre til andre europæiske lande, og den uventede mulighed for lufttransport ud af Mali blev via ambassader grebet af i alt 28 europæiske borgere i Mali, der meget gerne ville hjem til Europa.

Tilbuddet blev også grebet af UNICEF Danmark, der stod foran at skulle sende 7½ ton medicinsk udstyr til Mali med skib, men som pludselig fik en mulighed for at kunne levere hurtigere. 

”Udstyret var pakket til søtransport, så det skulle hurtigt pakkes om. Det endte med, at logistikfolkene købte flyttekasser og pakkede udstyret om i dem. I det hele taget, har det krævet hårdt arbejde af mange mennesker, at få det hele til at lykkes med så kort varsel”, siger Simon Rewers.


Soldater laster det medicinske udstyr på flyet inden afgang fra Flyvestation Karup lørdag morgen. Foto: Lars Skjoldan, Forsvarskommandoen.

Soldater har været i karantæne
Rotationen af de 30 danske soldater skulle have fundet sted i marts, men er blevet udskudt, så de soldater, der skal ind til Mali, har været i karantæne i Danmark, for at minimere risikoen for at de kan smitte deres kolleger ved flybidraget. Der er ind til videre ikke konstateret coronavirus/covid-19 ved FN-missionen i Mali.

På flyvningen til og fra Mali har der været medarbejdere fra politiet og Udenrigsministeriet med for at gennemføre paskontrol af passagerne ved ankomsten til Karup. De pågældende medarbejdere var inden turen blevet testet for coronavirus/covid.