Foto taget i forbindelse med at en dansk EH101 redningshelikopter er i løbet af weekenden fløjet til Island.

Foto taget i forbindelse med at en dansk EH101 redningshelikopter er i løbet af weekenden fløjet til Island. Foto: Helicopter Wing Karup/Forsvaret.

Af Forsvarskommandoen

En dansk EH101 redningshelikopter er i løbet af weekenden fløjet til Island, hvor den i første halvdel af juli måned skal støtte den islandske kystvagt. Opgaven går ud på at hjælpe med at søge efter forsvundne til søs eller evakuere folk, der på den ene eller anden måde er i livsfare – præcis som i Danmark.


Besætningen medbringer selv de nødvendige reservedele og kan selv lave eftersyn og vedligehold på helikopteren under udsendelsen.

Besætning har masser af erfaring med at flyve redningsoperationer over de danske farvande, og opgaven er den samme om det er over Skagerrak eller Nordsøen, men det er en anden geografi og et nyt vejr de danske soldater kommer til at opleve.

Turen fra Flyvestation Karup til Keflavik tog i alt ni timer og seks minutter i luften, og gik via Shetlandsøerne, Færøerne, Hornafjördur og Vestmannaøerne.

- Vi havde god medvind på vejen herop så turen gik relativt hurtigt. Vi fik også en indsigt i vejret her i nordatlanten, der er meget omskifteligt især omkring bjergene, fortæller Martin, der er en del af besætningen, der nu står på Keflavik.


Den danske besætning overtager vagten til midnat i dag, tirsdag, og bruger tiden op til på at flyve til de forskellige landingspladser og gøre sig erfaringer med forholdet på Island i det hele taget.

Den islandske kystvagt står til hverdag for at løse opgaven med at flyve Search And Rescue (SAR) over de islandske farvande med deres egne helikoptere. Når de islandske helikoptere periodevist ikke er til rådighed støtter Seahawk helikopterne fra de danske inspektionsskibe som regel med at løse opgaven i korte perioder. Dette har ikke kunnet lade sig gøre i dette tilfælde, og derfor er løsningen med en EH101 sat i værk i stedet. 

Læs mere om opgaven hos Forsvarsministeriet.