Forsvarets medarbejdere hjælper med at teste for Covid-19 ved testcenter i Viborg.

Forsvarets medarbejdere hjælper med at teste for Covid-19 ved testcenter i Viborg. Foto: Steffen Fog / Forsvaret

Af: Forsvarskommandoen

 

Forsvarets tre værn støtter med samlet 50 soldater i perioden 14.-22. december. En periode der kan forlænges, hvis det bliver nødvendigt.

 

”Jeg er glad for, at Forsvaret kan hjælpe landets regioner med at teste borgere for covid-19. Forsvaret har evnen og pligten til at hjælpe også uden for vores kerneopgaver, når samfundet har brug for det,” siger forsvarschef Flemming Lentfer.

 

Forsvarets medarbejdere hjælper med at teste for Covid-19 ved testcenter i Viborg.

Oversergent Daniel fra Flyvestation Karup på arbejde i covid-19-testcentret i Viborg mandag. Foto: Steffen Fog / Forsvaret

 

Den første dag i Viborg gik med undervisning af soldaterne i corona-forholdsregler, hygiejne, brug af værnemidler og instruktion i foretagelse af podning på korrekt lægefaglig vis. Men fra tirsdag d. 15. december skal de i gang med at pode danskerne for covid-19.

 

Jesper indsat i Aarhus

I Vejlby-Risskov Hallen i Aarhus er der tirsdag godt gang i podningen. Aarhus-området har et højt smittetal og mange borgere ønsker en afklaring på, om de er smittede. 

 

Ved en af podestationerne står Jesper, der er oversergent og til daglig faglærer ved Center for Maritim Uddannelse og Skibssikkerhed. 

 

“Jeg har meldt mig frivilligt til opgaven, da Forsvaret blev spurgt om støtte til Region Midtjylland. Det synes jeg, at man har en forpligtelse til som soldat.  Jeg vidste ikke fra start, at jeg skulle pode borgerne. Det giver selvfølgelig nogle bekymringer, om man kan tage smitte med hjem til kone og børn og de ældre mennesker, som vi skal være sammen med juleaften. Men det ligger i soldatens DNA at løse opgaven, også når den ændrer karakter," siger Jesper.

 

Soldat fra Forsvaret er indsat i Aarhus på et af covid-19-testcentrene.

Jesper er oversergent i Søværnet og er her indsat på et covid-19-testcenter i Aarhus. Foto: Steffen Fog / Forsvarskommandoen

 

En stor hjælp for regionen

I Region Midtjylland hjælper 20 soldater. De kommer fra Søværnets og Flyvevåbnets tjenestesteder i Midtjylland og Nordjylland. 

 

“Det er fantasisk, at Forsvaret hjælper os. Det er en meget væsentlig indsats. Uden Forsvarets hjælp ville vi ikke med så kort varsel have kunnet imødekomme den store efterspørgsel efter tests, som der er her før jul, inden folk tager hjem til juleaften,” siger Per Sabro Nielsen, lægefaglig direktør, præhospital i Region Midtjylland og fortsætter:

“Vi har øget kapaciteten fra knap 20.000 tests i døgnet til godt 24.000 i Region Midtjylland. Det ville vi ikke have kunnet uden Forsvarets hjælp," siger Per Sabro Nielsen. 

 

På landsplan er testkapaciteten med bl.a. Forvarets hjælp øget fra 95.000 test i døgnet til 115.000. 

 

“Vi spurgte Forsvaret om hjælp i onsdags i sidste uge, og allerede fredag fik vi tilsagn om hjælp. Det er virkeligt hurtigt, og det er vi rigtigt glade for,” siger Per Sabro Nielsen. 

 

Opgaven ydes sideløbende med Forsvarets øvrige støtte til covid-19 indsatsen.

 

Forsvarets støtte til regionerne udføres inden for rammerne af § 7 i forsvarsloven, der bestemmer, at Forsvaret kan løse andre opgaver end Forsvarets kerneopgaver.