Inspektionsskibet Thetis F357 i forbindelse med, at minerydningsstyrken deltager i den store øvelse “Open Spirit”

Arkivfoto fra 2019, hvor inspektionsskibet Thetis deltog i øvelsen Open Spirit. Foto: Brian Djurslev / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

Kort før ankomst til Klaksvig på Færøerne lørdag havde Thetis påvist ét covid-19 tilfælde ved skibets egen læge.

Thetis bestilte derefter test af hele besætningen ved ankomst til Færøerne. Testen viste ni positive covid-19 prøver.

 

Skibet isolerede de ni personer og yderligere syv besætningsmedlemmer, der havde delt lukaf med de smittede.

 

”Vi har gjort hvad vi kan for at isolere personellet og begrænse muligheden for smitteudbredelse på skibet. Heldigvis er ingen af de covid-19 positive hårdt ramt af smitten,” siger skibschefen for Thetis kommandørkaptajn Lars Nielsen og tilføjer, at man endnu ikke har klarhed over, hvordan smitten er kommet om bord.

 

Arktisk Kommando og Søværnet besluttede i samråd med Forsvarets Sanitetskommando at sende Thetis til Danmark på en operativ pause for at håndtere smitteudbruddet, en sejlads på cirka to døgn. Thetis ankommer til Flådestation Frederikshavn i løbet af tirsdag.

 

Søværnet er i dialog med Region Nordjylland for at opnå støtte, så besætningen igen kan blive testet og isoleret lokalt i Frederikshavn. Thetis vil blive rengjort, og målet er at sende skibet tilbage til Nordatlanten, så snart det er muligt.

 

”Det er ærgerligt, men ikke uventet, at covid-19 også forstyrrer vores operationer, lige som det har ramt resten af samfundet. Vi har ikke tidligere haft covid-19 om bord på vores skibe i Nordatlanten. I den konkrete situation giver det bedst mening at tage skib og besætning hjem, så vi kan tage hånd om situationen her,” siger kontreadmiral Torben Mikkelsen, chef for Søværnet.