Af Anders V. Fridberg, Forsvarskommandoen
 
Invictus Games 2020, der skulle have været afholdt i Haag i Holland i maj måned, er på grund af situationen med coronavirus/covid-19 blev udsat. Det meddelte arrangørerne og Hertugen af Sussex, Prins Harry, der står bag Invictus Games, torsdag aften. Det er i stedet planen at holde stævnet i maj eller juni 2021.


Forsvarsminister Trine Bramsen besøgte det danske hold ved en træningssamling i november 2019 og det var også planen, at ministeren skulle have overvære en del af stævnet i Haag. Det er team manager Claus Bodilsen i træningsdragt, der sammen med generallæge Sten Hulgaard i uniform, her følger Trine Bramsen ind til træningssamlingen.

"De 24 veteraner, der skulle repræsentere Danmark, har trænet hårdt og målrettet. Jeg har den største respekt for dem og deres målrettede træning for at blive klar til Invictus Games. Jeg ved, at tiden nu er ekstra svær for dem. Derfor sender jeg de bedste tanker - både til dem og alle andre veteraner," siger forsvarsminister Trine Bramsen.
 
"Det er selvfølgelig super kedeligt,  men det er samtidig den helt rigtige beslutning set i lyset af den situation, som vi har lige nu på verdensplan, og jeg bakker op om beslutningen om at flytte Invictus Games til 2021," siger Claus Bodilsen, der er team manager for det danske hold.
 
Umiddelbart efter at arrangørerne havde udsat stævnet skrev Claus Bodilsen til deltagerne på det danske hold, at de også vil udgøre holdet til Invictus Games 2021, hvis de selv ønsker at fortsætte.


Deltagerne på det danske hold havde frygtet en egentlig aflysning, så de modtog beskeden om udsættelse og en efterfølgende besked om, at holdet fortsætter uændret, med lettelse. Team captain Uffe Bjerregaard Christensen vil blandt andet bruge det ekstra år til at prøve bueskydningsevnerne af i konkurrencer.

"Jeg synes, at det var det bedste, der kunne ske set i lyset af situationen. Det er klart bedre end en aflysning," siger Uffe Bjerregaard Christensen, der er en af de danske deltagere og team captain på holdet.
 
"En udskydelse giver tid til at blive endnu bedre både mentalt og fysisk. Jeg vil personligt lave flere delmål, hvor jeg skal til konkurrencer i mine discipliner, bueskydning og cykelløb, for at forberede mig. Men det bedste ved udsættelsen er, at jeg nu kommer til at være samme med alle de dejlige mennesker på holdet i endnu længere tid," fortsætter Uffe Bjerregaard Christensen med et trods alt optimistisk grin.
 
Ledelsen på det danske hold vil i den kommende tid planlægge et forløb for deltagerne frem til Invictus Games 2021.

Fakta
Invictus Games er et multisportsstævne for soldater og veteraner med psykiske eller fysiske skader. Idémanden bag stævnet er den britiske Duke of Sussex, prins Harry, der selv er veteran og blev inspireret til at skabe Invictus Games efter sine udsendelser.

Invictus Games er tidligere blevet afholdt i London i 2014, i Orlando i 2016, i Toronto i 2017 og i Sydney i 2018. Danmark har deltaget ved alle legene.

I 2020 skulle omkring 500 veteraner fra 20 nationer konkurrere i 10 forskellige sportsgrene.