Foto: Brave Lion 2019. Fotograf: Morten Fredslund.

Brave Lion 2019. Fotograf: Morten Fredslund.

Af Lars Bøgh Vinther, Forsvarskommandoen

Øvelsen ”Brave Lion 2020” bliver afholdt i øvelsesterrænnet omkring Oksbøl fra 21. september til den 2. oktober og er på nogle områder præget af coronavirus/covid-19-situationen. Brave Lion er en stor brigadeøvelse, hvor der deltager soldater fra alle 1. Brigades enheder fra otte regimenter fra hele landet, som skal træne samarbejde på alle niveauer.

I den første del af øvelsen ligger fokus på uddannelse af gruppe-, delings- og kompagniniveau hos enhederne. Forårets coronavirus/covid-19-restriktioner har taget en stor del af enhedernes uddannelsestid, og første del af øvelsen kompenserer delvis for den tabte uddannelsestid.

”Øvelsen er vigtig, fordi den munder ud i, at vi skal samarbejde på alle niveauer. I sidste ende øver vi anden panserinfanteribataljon fra Jydske Dragonregiment og dens støtteenheder til at blive certificeret som det danske bidrag til NATOs kommende reaktionsstyrke,” fortæller brigadegeneral og chef for 1. Brigade Henrik Lyhne.

Han understreger, at brigadens øvelse er vigtig for at kunne vedligeholde uddannelsesniveauet og leve op til Danmarks nationale og internationale forpligtelser.

Forholdsregler

I forhold til coronavirus/covid-19 har 1. Brigade taget adskillige forholdsregler, der er i tråd med sundhedsmyndighedernes anbefalinger og Sanitets Kommandoens direktiver om blandt andet hygiejne og om at holde afstand.

Eksempelvis skal materialer, der overdrages fra hånd til hånd mellem enheder, sprittes af. Der er restriktioner vedrørende møder, angående deltagerantal, afstande og varighed og for eksempel krav om brug af mundbind, når soldater er nødt til at være tættere næse mod næse end 1 meter. Forholdsreglerne overbeviser chefen for Hærkommandoen om, at øvelsen kan afvikles forsvarligt.

”Brigadens forholdsregler er fornuftige, og selvom det lyder som mange med 2.500 soldater, så er de jo fordelt over et 20 kvadratkilometer stort areal,” forklarer generalmajor Michael Lollesgaard.

Til Pressen: såfremt der er spørgsmål vedrørende Øvelse Brave Lion 2020 og coronavirus/covid-19, bedes disse rettes til pressevagten i Forsvarskommandoen: fko-presse@mil.dk.