[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]Af Lars Bøgh Vinther, Forsvarskommandoen/Foto Preben Skaarup Rasmsussen, ATW

Fredag sendte Forsvaret et Challenger fly med besætning og læge til Madrid. Her overtog Forsvaret den videre transport af det første af to danske hold evakuerede fra den coronavirus plagede Hubei provins i Kina. De evakuerede borgere blev screenet for symptomer på smitte før de blev bragt videre. Hør læge Ole Voldum-Clausen fortælle om procedure og forholdsregler før afgangen fra Flyvestation Aalborg nederst på siden.

Efter i Roskilde at have overdraget borgerne til de danske sundhedsmyndigheder, var næste opgave at hente de sidste evakuerede i belgiske Bruxelles. Ved screeningen i Bruxelles blev en af de danske passagerer mistænkt for at være smittet og blev derfor indlagt på hospital i Belgien. Den sidste gruppe borgere landede i Roskilde natten til mandag, hvorefter Challengerfly og besætning kunne vende hjem til Aalborg. Flyet blev derefter sat i karantæne i 48 timer.

Det er Udenrigsministeriet der har det overordnede ansvar for evakueringen. Forsvarskommandoen har løbende været i dialog med både Udenrigsministeriet og Sundhedsstyrelsen for at kunne træffe de nødvendige sundhedsmæssige forholdsregler i forbindelse med de to flyvninger.