Af Forsvarskommandoen

To soldater udsendt til KFOR-missionen i Kosovo er testet positive for Covid-19. De smittede soldater holder til i lejren Film City uden for Pristina sammen med fire andre danskere. Én mangler at få sit testresultat, mens de øvrige er testet negative.

De to smittede er sat i karantæne, hvor de tilses af læger, men begge er symptomfri og har det godt.

Den ene soldat bliver i Kosovo, når karantænen er overstået. Det er normal praksis på de fleste missioner, Forsvaret har soldater udsendt i. På den måde kan soldaten hurtigere genoptage arbejdet efter overstået sygeforløb, da en tur til Danmark medfører yderligere 14 dages hjemmekarantæne inden afrejse retur til missionen.

Tester evakueringsberedskab
Den anden smittede skulle efter planen hjem til Danmark på torsdag, men kommer i stedet til Danmark allerede mandag, hvor et dansk Hercules transportfly alligevel er i Kosovo og derfor kan have soldaten med hjem.

Forsvaret bruger anledningen til at afprøve procedurer og materiel til evakuering af soldater med Covid-19, selv om det i dette tilfælde ikke rent lægefagligt er en nødvendighed.

De danske soldater blev testet, efter der de seneste dage har været en stigning i antal smittede soldater i Film City. Stigningen har medført, at samtlige cirka 800 personer i lejren er blevet testet for covid-19.

Kontaktperson: Forsvarskommandoens pressevagt, telefon: 70 20 40 33