EOD-operatør i bombedragt.

EOD-operatør i bombedragt. Foto: NATO / Forsvaret 

Af Ingeniørregimentet / Forsvarskommandoen

 

30 teams, et hovedkvarter og over 300 deltagere fra 15 forskellige nationer løste igennem 14 dages øvelse over 650 anti-bombe-opgaver i Islands brutale terræn på land og i vand.

 

Øvelsen, der bliver gennemført en gang om året, har til formål at træne bomberydderhold fra hele verden i realistiske IED-hændelser under meget krævende forhold. I år foregik øvelsen i Island og Danmark var øvelsesleder for øvelsen og deltog med øvelsesledelse, stabsofficer til hovedkvarteret, to EOD-hold fra Ingeniørregimentet og ét EOD-hold fra Søværnets Dykkertjeneste. Ud over dette talte det danske bidrag også tilbagemeldere, der ofte er erfarne EOD-operatører, der skal tilbagemelde på tværs af nationer og hold.

 

Brutalt terræn og højt operativt tempo. Øvelsen gennemføres som et stort scenarie, hvor terrorister gennemfører en koordineret IED-kampagne imod Islands infrastruktur og sikkerhedsstyrker. EOD-holdenes opgave er både, at neutralisere de bomber som cellerne har placeret og samle beviser, så terrornetværket kan identificeres og senere fjernes.

 

 

Scenarierne til øvelsen er nøje udvalgt blandt tidligere, virkelige IED-hændelser, men blev tilsat lidt brutalt, islandsk terræn, som er særdeles udfordrende at arbejde i.

 

”Terrænet her på Island gør det både svært for holdenes robotter eller Rulle-Marie, som det måske bedst kendes. Og terrænet er også svært for EOD-operatører at bevæge sig rundt i,” siger kaptajn Jan fra Ingeniørregimentet om øvelsen.

 

Derudover er vejret på Island er ofte meget koldt og blæsende, men den største udfordring er den lynhurtige omskiftelighed. Vejret kan skifte over fra klart og roligt til snestorm i løbet af få minutter.

 

”Det stiller store krav til EOD-holdenes evne til at arbejde under ekstreme forhold og arbejde systematisk og sikkert på trods af udefrakommende elementer. En opgave mange hold blev meget udfordret af,” fortæller Jan. ”Det kræver en del mental styrke at blive ved med at arbejde med og neutralisere bomber sikkert, når man kommer under den slags pres, som øvelsen tilbyder og det er det, der gør øvelsen i Island yderst brugbar for udviklingen af EOD-operatører og hold.”

 

Realistisk terrornetværk

For at kunne gennemføre så træningen så realistisk som muligt skal der naturligvis også være en modstander og noget at øve sig på.  Derfor har 25-30 EOD-specialister produceret over 650 IED’er til øvelsen. Bomberne er produceret af alt fra almindelige genstande som mobiltelefoner, elpærer, træplader og hvad man ellers kunne finde i en normal husstand. Men også mere sofistikerede komponenter som mikro-kontakter, lyscensorer og programmerbare printbord er blevet brugt.

 

”Alle IED´er på øvelsen har været fuldt funktionsduelige og udstyret med en elektrisk tænder eller ”squib”, så tilbagemelderne kunne se, om bomben var gået af undervejs i forbindelse med håndteringen,” siger kaptajn Jan fra Ingeniørregimentet.

 

Scenariet indeholdt et fiktivt terror-netværk med fiktive personer og foregik samtidig med en anden NATO-øvelse. Northern Spirit skulle træne NATOs Center for Information og Kommunikation, som arbejder med blandt andet biometrisk datahåndtering. I løbet af de 14 dage smeltede øvelserne sammen, så den data som bomberydderne på Island indsamlede kunne bruges til at opspore og nedkæmpe terroristerne.

 

På den måde gav to øvelser en unik synergi og et realistisk billede af, hvordan en counter-IED operation kunne se ud i virkeligheden.

 

Udveksling af erfaringer

En anden og ligeså vigtig effekt af øvelsen er, at der på alle opgaver står to tilbagemeldere og giver feedback på, hvordan holdene gennemfører opgaverne. Tilbagemelderne består af én fra holdets eget land og en fra et andet land. Undervejs bliver tilbagemelderne skiftet rundt, så alle nationer kommer til at se hold fra de andre nationer arbejde.

 

Dette giver en unik mulighed for at lære fra hinanden og udveksle ideer og nye måder at håndtere opgaverne på, samtidigt med at alle inden for NATOs EOD-samfund får snakket på kryds og tværs af nationer.

Faktaboks

  • Øvelsen er finansieret af NATO DATPOW (Defence Against Terrorism Programme Of Work), er planlagt og gennemført af den Islandske kystvagt med støtte fra medlemslandene.
  • Øvelsen gennemføres én gang om året og varer 14 dage.
  • Island var i år vært for øvelsen, der foregik i uge 42 og 43.
  • Danmark var øvelsesleder på øvelsen. 
  • IED – Improvised Explosive Device
  • EOD – Explosive Ordnance Disposal
  • IEDD – Improvised Explosive Device Disposal