ESSN fra vandet

Arkivfoto af fregatten Esbern Snare i Guinea-bugten. Foto: Anders V. Fridberg / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

Esbern Snare modtog mandag information, der tydede på, at der kunne være en aktiv piratgruppe omkring øen Bioko ud for Ækvatorialguinea, i internationalt farvand.


Esbern Snare satte i retning af den mulige piratgruppe, mens skibet samtidig forsøgte at få kontakt til civile skibe, der lå i samme område som piratgruppen. Det lykkedes ikke at opnå kontakt.


Efter cirka tre timers sejlads blev Esbern Snares Seahawk-helikopter sendt i forvejen for at observere, og da den nærmede sig, modtog helikopteren et Mayday-signal fra et containerskib. Et signal, der betyder ’skib i nød’.


Besætningen fra helikopteren så et mindre fartøj, en såkaldt skiff, på siden af containerskibet. Personellet kunne se et antal formodede pirater og gidsler ombord på skiff’en.


Personerne på skiff’en smed genstande over bord - tilsyneladende for at kunne sejle hurtigere - og satte herefter kurs mod nord og Niger-deltaet med gidslerne ombord. Seahawk-helikopteren fulgte skiff’en et stykke tid på sikker afstand for ikke at udsætte gidslerne for fare. Herefter returnerede helikopteren til Esbern Snare. Esbern Snare har ikke tilladelse til at forfølge pirater i nationale farvande.


Esbern Snare fik i løbet af denne fase en melding om, at der var flere besætningsmedlemmer om bord på containerskibet, og at et besætningsmedlem var såret af skud i underbenet. Der blev ikke meldt om pirater på containerskibet. Derfor blev et boardinghold sat om bord på skibet for at yde førstehjælp. Den sårede blev senere bragt om bord på Esbern Snare for at modtage lægehjælp. Personens tilstand er stabil.


Sent mandag aften arbejdede boardingholdet fortsat om bord på containerskibet med at yde støtte og lede efter to besætningsmedlemmer, som savnes efter hændelsen.


Alle i det danske bidrag er uskadte og ved godt mod.