Danske F-16 på vej mod Baltikum.

Danske F-16 på vej mod Baltikum. Foto: Lars Richter / Flyvevåbnets Fototjeneste

Af: Forsvarskommandoen

 

I de næste tre måneder vil der dagligt være danske F-16 kampfly i luften over Estland, Letland og Litauen. Danskernes primære opgave er at håndtere uregelmæssigheder i NATO-alliancens luftrum og være afvisningsberedskab, hvis fremmede nationers fly krænker de allierede baltiske landes suverænitet i luften.

Det danske kampflybidrag skal lede efterårets Baltic Air Policing-mission. Det består af fire F-16 kampfly og 56 mand fra Fighter Wing Skrydstrup, som får base i Siauliai i Litauen.

Da Estland, Letland og Litauen ikke selv har kapacitet til at opretholde et afvisningsberedskab i deres luftrum, har andre NATO-lande på skift varetaget denne opgave siden de tre lande trådte ind i alliancen i 2004.

 

Det er syvende gang, Danmark leder NATOs air policing-missioner i Baltikum.

Artikel fortsætter efter video

Video: Magnus Terp / Forsvarskommandoen

 

Med efterårets F-16-bidrag støtter Danmark NATOs samlede luftforsvar og demonstrerer solidaritet med vores allierede. Samtidig er det en høj prioritet for Danmark at arbejde for de baltiske landes sikkerhed og fortsatte uafhængighed. Danmark bidrager også løbende til NATOs enhanced Forward Presence (eFP) ved at sende soldater til kampgruppen i Estland.