Dansk F-35 går i luften for første gang

Den første danske F-35 går her i luften på sin første testtur. Foto: Lockheed Martin

Tekst: Forsvarskommandoen. Foto & video: Lockheed Martin

 

Flyet, der har fået halenummeret L-001, er lige nu i gang med en lang række kvalitetstests ved fabrikken i Fort Worth, Texas, inden det overdrages fra producenten Lockheed Martin til Danmark den 7. april i år.

 

Gårsdagens flyvning med L-001 var den første ud af i alt fire planlagte ture, som foretages af testpiloter fra henholdsvis Lockheed Martin og det amerikanske flyvevåben og som sikrer, at flyet virker som det skal. Flyet bestod alle dagens testmål.



Dansk F-35 går i luften for første gang

Det danske fly er netop løftet hjulene på sin første tur i luften. Forud venter endnu tre afprøvninger i luften inden, det overdrages til Danmark den 7. April ved en roll out-ceremoni.

 

Når L-001 er overdraget til dansk ejendom om få uger, vil det blive fløjet til Luke Air Force Base i Arizona, hvor det igen vil blive gennemgået minutiøst af danske teknikere - en proces, der tager et par uger.

 

 

Sideløbende er omskolingen af danske piloter til F-35 i gang på Luke Air Force Base, og første gang en dansk pilot flyver F-35 med Dannebrog på halen, forventes at være i maj måned. Herefter indgår flyet i den pulje af fly, som benyttes til at omskole alle F-35 partnerlandenes piloter.

 

Op til seks af de 27 danske F-35 forbliver på Luke Air Force Base, og det første danske F-35 kommer efter planen til Danmark i 2023.



Amerikansk pilot gør klar til at testflyve den danske F-35 for første gang.

Den første danske F-35 har nu været i luften med en amerikansk pilot ombord.