Første danske pilot flyver dansk F-35


Den 5. maj 2021 kl. 1005 lokal tid blev der skrevet intet mindre end dansk militærhistorie, da testpiloten MON, som den første dansker, succesfuldt fløj et dansk F-35 kampfly. I videoen nedenfor kan du se, hvordan det gik og høre ham fortælle om, hvordan det var at være den første dansker til at flyve verdens mest avancerede kampfly med et Dannebrogsflag på halen.


Karrierens højdepunkt

Selve flyvningen tog cirka 90 minutter og bød på en tur rundt over Arizonas røde ørken. MON var ledsaget af et amerikansk og hollandske F-35 fly fra eskadrillen med tilnavnet ”Emerald Knights”. Det var en tydeligt stolt og begejstret MON, der kort efter sin flyvning satte ord på den historiske bedrift: “At få lov til at være den første dansker, der flyver Forsvarets nye kampfly er en kæmpe ting. Der er et stort og enormt dygtigt hold bag, som har mindst lige så meget æren af, at det her blev muligt,” fortæller MON. Han medgiver dog også, at det for ham personligt er en milepæl udover det sædvanlige:

”Jeg har prøvet mange spændende ting i mine mere end 25 år som jagerpilot i Flyvevåbnet, men det her er et af de helt store højdepunkter, hvis ikke det største. Både på det professionelle plan, fordi det har været en lærerig og udfordrende opgave at skulle lære at flyve et nyt fly, men selvfølgelig også på det personlige plan, fordi det markerer startskuddet til de næste 30-40 år med F-35 i det danske flyvevåben.”


MON’s flyvning i det danske F-35 var hans anden tur i F-35 i forbindelse med omskolingen fra F-16 til F-35, og i de kommende dage venter fere flyvninger, inden turen atter går hjem til Danmark. Her bliver det MON’s opgave, at dele ud af sin nye viden og forberede de danske F-16 piloter, der inden længe påbegynder deres omskoling i Arizona i USA.

Første danske pilot efter flyturen i en dansk F-35
MON(til venstre) er netop kommet ned efter den første tur i en dansk F-35. Foto: Luke Air Force Base


Danmarks første fly bliver i USA

Som planen er nu vil de første syv danske F-35 kampfly forblive i USA på Luke Air Force Base i Arizona, hvor de skal benyttes til omskoling og uddannelse af danske piloter. I 2023 ankommer de første danske fly til Danmark, hvorfra de vil operere fra Flyvestation Skrydstrup i Sønderjylland.