Besætningen på Absalon gør sig klar til at øve evakuering af skibet

Kurset bliver normalt afholdt i svømmehallen hos Center for Maritim Uddannelse og Skibssikkerhed i Frederikshavn. Foto: Maja Wistesen / Forsvaret

Af Maja Hastrup Wistesen

 

”Med højre hånd blæs vesten. Frem til kanten. Fat vesten. Klar. Spring!”

 

Besætningen på fregatten Absalon har over højtalerne fået ordre om, at de skal forlade skibet. De er inddelt i mindre grupper, som en efter en kaldes til cafeteriet, hvor de iklæder sig den gule redningsdragt og vest. Når gruppen er udrustet, går de samlet til sidedækket og stiller sig klar. De står skulder ved skulder med vinterkulden blæsende i ansigtet, mens de adlyder kommandoerne. Så springer de.

 

Der blev trænet evakuering med teoriundervisning og udførelse på fregatten Absalon i Frederikshavn. Det er en rutineøvelse, som laves hvert andet år. Formålet er at vedligeholde besætningens færdigheder og viden omkring redningsmidler ved evakuering, og at de hurtigst muligt og sikkert kan forlade skibet i tilfælde af brand, angreb eller andet, hvor skibet ikke står til at redde.

 

”Besætningen her på Absalon har gjort det godt, og vi har fået trænet nye besætningsmedlemmer i øvelsen. Så jeg er meget tilfreds med, hvordan det er gået i dag,” sagde kommandørkaptajnen på Absalon, Paw Møller.

 

Besætningen på Absalon gør sig klar til at øve evakuering af skibet

Denne evakueringsøvelse inddragede fem gange så mange som normalt og var en kombination af et rutinekursus og forberedelse til SNMG. Foto: Maja Wistesen / Forsvaret

 

Forberedelse til NATO-indsættelse

Denne gang var øvelsen en del af forberedelsen til fregatten Absalons indsættelse i Standing NATO Maritime Group (SNMG). Det sker den 25. marts 2021.

Fregatten skal være en del af SNMG, som er NATOs flådestyrke. Formålet med SNMG er at vise en samlet tilstedeværelse samt styrke i og omkring NATOs fokusområder. Absalon indsættes i SNMG1, som forventes at gennemføre maritime sikkerhedsoperationer i primært Nordeuropa.  

Knap 90 besætningsmedlemmer deltog i evakueringsøvelsen. Det betød, at alle blev testet for covid-19 to gange inden fremmøde for at reducere smitterisikoen.

SNMG1

Fregatten Absalon skal indsættes som en del af Standing NATO Maritime Group 1 - SNMG1.

 

Fregatten Absalon vil være under canadisk kommando i en periode på cirka tre måneder i foråret 2021.