Soldat under øvelse Brave Lion 2021

3.000 soldater har deltaget i øvelsen Brave Lion. Foto: Magnus Terp / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

Næsten 3.000 danske og udenlandske soldater var samlet i næsten to uger til den årlige, store hærøvelse Brave Lion. Her blev soldater og enheder fra Hæren trænet samlet til at indgå i Hærens 1. Brigade. Torsdag aften sluttede den operative del af øvelsen.

 

”Uden at overdrive er øvelsen gået over al forventning. Især samarbejdet mellem de forskellige enheder er gået godt,” fortæller chef for 1. Brigade, brigadegeneral Henrik Lyhne.

 

Brigade skal kunne indsættes som en samlet enhed, der skal kunne kæmpe og klare sig alene. I brigaden indgår tre kampbataljoner og støttetropper, der omfatter alt fra panseringeniør, logistik, efterretning, artilleri til føringsstøtte og de estiske og litauiske kompagnier.

 

Artikel fortsætter efter video

Video: Tobias Roed / Forsvaret

NATO Readiness Initiative

Derudover så skal brigaden også klargøre, uddanne og opstille en kampbataljon til NATOs Readiness Initiative, NRI. Nato Readiness Initiative er et vigtigt bidrag til at opretholde en troværdig NATO-afskrækkelse. NATO’s medlemslande har forpligtet sig til samlet at have 30 kampbataljoner, 30 eskadriller af kampfly og 30 flådefartøjer, som skal stå i beredskab og være klar til brug inden for 30 dage.

 

Derfor øvede 1. Brigade sine enheder, så de kan opstille en kampbataljon til NRI. Hovedstyrken i NRI kommer til at bestå af et pansret infanterikompagni, et mekaniseret infanterikompagni og et stabskompagni fra Gardehusarregimentet i Slagelse og støtte enheder. Alt sammen enheder som blev trænet i Oksbøl Øvelsesterræn under Brave Lion.

 

Under øvelsen blev 1. panserinfanteribataljon og dens støtte enheder certificeret til at kunne indgå i NRI.  

 

IKK skyder under Brave Lion 2021.

Foto: Magnus Terp / Forsvaret