Havmiljøvogter samler havfald på stranden

27.000 havmiljøvogtere er med til at indsamle flere hundrede ton havfald på de danske strande og kyster hvert år. Foto: Tobias Roed Jensen / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

Kontreadmiral Torben Mikkelsen er ikke alene chef for Søværnets 2.500 medarbejdere. Han gør det også muligt for mere end 27.000 havmiljøvogtere, at hjælpe Søværnet med at holde strande og vande fri for bortkastet og tabt affald. Eller ”havfald” som han kalder det.

 

”Det er en vigtig opgave og det nytter,” fortæller kontreadmiralen, som også selv giver en hånd med, når han går tur på stranden med sin hustru Kirsten.

 

”Faktisk bliver der samlet flere hundrede ton havfald hvert år, som ellers havde både flydt og forurenet,” fortsætter han.

 

”Vi er i Søværnet meget taknemmelige for den indsats havmiljøvogterne gør. Det er den vedholdenhed og målrettede indsats, de leverer, som i høj grad er med til at sikre, at vores strande er pæne, rene og klar til at tage imod gæster hele året,” understreger Torben Mikkelsen.

 

Søværnets kampagne mod havfald har eksisteret siden 2006, og er den første og største af sin art. De mange frivillige findes i hele Danmark i alle aldersgrupper.

 

”Det er borgere fra hele landet med en stærk trang til at gøre en konkret og synlig indsats, som giver omgående resultater,” siger kontreadmiralen.

 

Kontreadmiralen takker disse ”hverdagens helte”, som han kalder de mange frivillige havmiljøvogtere. Vil andre med lyst til at gøre en forskel, når de går på stranden eller sejler en tur, kan de melde sig som havmiljøvogtere på havmiljøvogter.dk.

 

Artiklen fortsætter under videoen

 

                                                                                

De kendte og iøjnefaldende røde havfaldsposer som havmiljøvogterne anvender på deres havfaldsture, er lavet af genbrugsplast og udarbejdet til formålet. Tilmeldte havmiljøvogtere kan bestille dem på hjemmesiden eller hente dem ved vores udleveringssteder, som man også finder på hjemmesiden.

 

”Det er naturligvis gratis at blive ”havets ambassadør”, og vi sender lidt praktisk infomateriale til alle, der melder sig,” slutter kontreadmiral Torben Mikkelsen.