HKH Kronprinsen overrækker medaljer for sårede i tjenesten

Hans Kongelige Højhed Kronprinsen overrækker Forsvarets Medalje for sårede i tjenesten til fem af deltagerne på det danske Invictus Games hold. Foto: Nicolas Egedorf / Veterancenteret

Af Forsvarskommandoen

 

Invictus Games i Haag, der skulle have fundet sted i foråret 2020 blev først udsat til slutningen af maj 2021 og derefter til foråret 2022. Deltagerne på det danske hold, der stadig skal repræsentere Danmark ved idrætsstævnet for skadede veteraner har, med varierede intensitet, trænet for sig selv eller i mindre grupper. Men den sociale dimension, som er et bærende element i projektet, har stort set været lukket ned.

 

Nu er muligheden for at mødes i større grupper igen tilstede. Og fredag var det danske hold med pårørende og særlige gæster i form af Hans Kongelige Højhed Kronprinsen, forsvarsminister Trine Bramsen og chefen for Forsvarsstaben generalløjtnant Kenneth Pedersen samt repræsentanter for andre Invictus Games nationer samlet til et udendørs arrangement på Center for Militær Fysisk Træning Svanemøllens Kaserne.

 

”Det er en del af et koordineret event på tværs af alle de deltagende lande. Arrangørerne bag legene i Holland har bedt alle nationer om at holde et arrangement her i slutningen af maj eller begyndelsen af juni, som er det tidspunkt, hvor legene i første omgang blev flyttet til. Her skal deltagerne have overrakt en særlig mønt, som de egentligt skulle have haft i Holland,” forklarer den danske team manager Claus Bodilsen.

 

Mønterne blev overrakt til deltagerne af chefen for Forsvarsstaben generalløjtnant Kenneth Pedersen.

 

”Det har været et privilegium at få lov at overrække mønterne til Invictus Games holdet. Det imponerer mig altid med de PTSD-skadede veteraner, hvilke kampe de kæmper og ikke mindst hvilke kampe, de vinder. Det er fantastisk at overvære. Det er nogle dedikerede sportsfolk, der er med i programmet, som giver rigtigt meget til hinanden, men i virkeligheden også til alle andre, der kommer i nærheden af dem, så det har været en fin dag,” siger Kenneth Pedersen.

 

 

”Det var specielt at få mønten, og det er noget, man kan se tilbage på. Men bare det at kunne mødes igen under de her forhold var dejligt,” siger Uffe Bjerregaard, der er team captain på det danske hold.

 

Også for forsvarsminister Trine Bramsen var det et glædeligt gensyn med deltagerne. Trine Bramsen besøgte holdet på en træningssamling i Vejen tilbage i efteråret 2019, og ministeren var også med, da en del af deltagerne var samlet til et mindre socialt arrangement i Roskilde i foråret 2020 under den første nedlukning af Danmark.

 

”De danske veteraner har trænet hårdt frem mod Invictus Games. Det er så ærgerligt at det nu er blevet udsat igen. Når jeg ser hvor langt de er nået med træningen, så er jeg ikke i tvivl om, at det er en kæmpe sejr i sig selv. Det kunne ikke være lykkedes uden stor viljestyrke og stærk opbakning fra venner og familie. Veteranernes store indsats aftvinger i den grad respekt,” siger Trine Bramsen.

 

Medaljer for sårede i tjenesten

For fem af deltagerne på holdet var arrangementet på Svanemøllens Kaserne en helt særlig anledning. Hans Kongelige Højhed Kronprinsen overrakte Forsvarets Medalje for sårede i tjenesten til Wanda Salech, Jesper Smollerup, Geert Nielsen, Martin Schreier og Jari Stefan Ylänen.

 

”Vi er glade for, at Hans Kongelige Højhed Kronprinsen har sagt ja til at overrække medaljerne. Medaljen er en anerkendelse af veteranernes indsats og offer, og anerkendelsen kan ikke blive større, når den bliver overrakt af en så fremstående repræsentant for det danske samfund,” siger Claus Bodilsen.

 

”For mig er det en anerkendelse af min skade, at jeg får medaljen. Og det var stort at få medaljen overrakt af Kronprinsen. Han havde som altid et glimt i øjet, så det var fantastisk og gjorde det til en ekstra oplevelse,” siger Martin Schreier.

 

I gang igen efter sommeren

Det danske hold til Invictus Games består af 18 deltagere samt en stab. Det danske projekt skruer igen op for intensiteten i både træning og i det personlige udviklingsprogram, der også er en del af projektet, efter sommerferie. Invictus Games finder sted i Haag i Holland i foråret 2022.

Invictus Games

Invictus Games er et multisportsstævne for soldater og veteraner med psykiske eller fysiske skader.

 

Idémanden bag stævnet er den britiske Duke of Sussex, prins Harry, der selv er veteran og blev inspireret til at skabe Invictus Games efter sine udsendelser.

 

Invictus Games er tidligere blevet afholdt i London i 2014, i Orlando i 2016, i Toronto i 2017 og i Sydney i 2018. Danmark har deltaget ved alle legene.

 

I 2022 skal omkring 500 veteraner fra 20 nationer konkurrere i 10 forskellige sportsgrene.