c130 og beredskabsstyrke venter på godt vejr

Specialudstyr til frøer og jægere, beredskabsstyrelsen og Hjemmeværnet køres i hangar indtil vejret i Godthåbsfjorden forventeligt er bedre torsdag.

Af Arktisk Kommando / foto Steffen Fog

 

Lige nu forhindrer uvejr i Godthåbsfjorden at øvelse Arctic Light for alvor kan komme i gang. Størstedelen af beredskabsstyrken som ankom til Grønlands internationale lufthavn Kangerlussuaq mandag, forventes først at blive indsat torsdag.

 

Bygden Qoornoq, der de næste to uger foregiver at være en bygd, som efter et fjeldskred er ramt af en flodbølge, er indtil videre undsat af soldater fra Jægerkorpset, som er indsat via inspektionsskibet Vædderen.

Bygden ligger 80 kilometer fra Nuuk og er i dag et sommerhusområde for borgere i Nuuk.

 

Vædderen ud for Nuugaatsiaq i 2017 efter flodbølgekatastrofen

Flodbølge-katastrofen som ramte Nuugaaatsiaq i 2017 har mange lighedspunkter med øvelsens scenarie. I 2017 var det også Vædderen som nåede frem til undsætning.

 

I øvelsen Arctic Light er det Arktisk Kommandos opgave at indsætte det nødvendige beredskab.

En stor del af øvelsen er at bringe en store mængde personel og materiel frem til Grønland og ud til katastrofestedet. Det indebærer blandt andet øvelser i at kaste materiel, nødhjælpskasser og feltrationer ned fra fly og at indsætte personel med helikopter i fjeldet. Fra søsiden vil skibe og både deltage med bl.a. evakuering, eftersøgning og bekæmpelse af olieforurening, når altså vejret tillader.

Presse: hvis pressen ønsker yderligere information om øvelsen kan pressevagten i Forsvarskommandoen kontaktes på telefon :
70 20 04 40

Se video: