Arktisk Kommando har bl.a. støttet med en Seahawk helikopter under strømnedbruddet i Nuuk

Arktisk Kommando har bl.a. støttet med en Seahawk helikopter under strømnedbruddet i Nuuk.

Af Forsvarskommandoen

Den grønlandske hovedstad, Nuuk, har siden natten til tirsdag været plaget af flere strømsvigt. Myndighederne opfordrer forsat lokalbefolkningen til at slukke for al unødvendig elektronik, da strømforsyningen fortsat er ustabil.

 

Normalt får Nuuk al sin strøm via et højspændingskabel fra vandkraftværket i Buksefjorden, der ligger knap 50 km fra den grønlandske hovedstad.

 

Torsdag lykkedes det at lokalisere fejlen, da teknikere fra Nukissiorfiit fik mulighed for at inspicere højspændingskablet fra en Seahawk helikopter fra Arktisk Kommando. 

 

Fra helikopteren kunne teknikkerne observere et kordel, som var begyndt at trevle op. Et kordel bruges til at holde de enkelte højspændingskabler samlede, så de ikke flosser, med risiko for at ramme hinanden i hårdt vejr og skaber strømafbrydelser.

 

Nukissiorfiit anslår, at der kan gå dage eller uger, før fejlen er udbedret.

 

Situationen er fortsat ustabil, og forskellige dele af byen kører i perioder på enten nødgeneratorer eller på den normale strømkilde. På nuværende tidspunkt kan det gamle dieselkraftværk levere 80-90 pct. af Nuuks aktuelle strømforbrug. Mobildækning og internet er også påvirket.  

 

Arktisk Kommando har stillet køretøjer og chauffører til rådighed for beredskabet, og kan f.eks. anvendes til at transportere samfundskritisk personel til og fra arbejde. Også teknikofficerer fra inspektionsskibet Vædderen har været indsat for at assistere med at få tilkoblet andre energikilder til dagligvareforretninger i Nuuk.

 

Den manglende strøm har betydet, at supermarkederne har måttet kassere større mængder dagligvarer på grund af manglende kølekapacitet. Det kan blive problematisk, da det selvsagt er tidskrævende at få varer til Nuuk.

 

Arktisk Kommando oplyser, at situationen fortsat er usikker, men at det er et skridt i den rigtige retning, at de beskadigede ledninger er blevet identificerede. Det giver Nukissiorfiit mulighed for at sætte teknikere i gang med at udbedre skaderne.