Robothund

Robothund på FMIs Industrimesse

Af Lars Bøgh Vinther, Forsvarskommandoen

 

Flyvende droner fra lommestørrelse til vingefang på 25 meter fyldte godt op blandt de mere end 350 udstillere på årets Industridag hos FMI i Ballerup. Til brug på vandet var de ubemandede fartøjer også pænt med, og ditto til brug på land; bl.a. et ubemandet bæltekøretøj der kan fragte op til 750 kg gods ud på slagmarken og en robothund som f.eks. kan ”sniffe” sprængstoffer.

 

flydroner fyldte på industridag

Droner og robotter fyldte godt på FMIs industridag i Ballerup. 

 

Udover at fylde godt, er dronerne også aktuelle for fremtidens opgaver i Arktis, fortalte oberstløjtnant Casper Børge Nielsen (PEL). Som chef for Fastvingede Fly i FMI er den tidligere F-16 og testpilot involveret i den såkaldte Arktis-pakke, hvor der er planlagt indkøb af droner til øget overvågning i Grønland og Nordatlanten.

 

”Og det kunne jo godt være en drone som denneher.” fortæller Casper Nielsen, og peger på Industridagens mest iøjnefaldende og største udstillingsobjekt; en Hermes 900 Starliner drone der med et vingefang på 25 meter er på størrelse med et flyvemaskine. ” Det er sådan en type vi bl.a. har interesse i. Den kan måske holde sig i luften i 35 timer, sendes af sted fra Danmark rundt om Grønland og lande igen herhjemme.”

 

Indkøb til Arktis-pakken er dog ikke nået så vidt, fortæller oberstløjtnanten. Man har endnu ikke klarlagt hvilke og hvor mange slags droner der er behov for. Først derefter kommer udbudsfasen.

 

Se video fra FMIs Industridag nedenfor.