Specialstyrker på øvelse.

Specialstyrker på øvelse. Foto: Palshøj / Forsvaret

Af Specialoperationskommandoen

 

Øvelsen kommer til at kunne høres og ses i hele Danmark, til lands, til vands og i luften - og nogle gange inde i byerne. Det sidste gør, at øvelsen er specielt populær hos de udenlandske deltagere, da de scenarier, som bliver trænet, sker i et meget realistisk miljø.

 

”Med dette års ambitionsniveau sætter Specialoperationskommandoen barren endnu højere end tidligere, og der er rift om pladserne hos de udenlandske deltagere,” siger generalmajor Peter Boysen, der er chef for Specialoperationskommandoen.

 

Specialoperationsstyrker og helikopter under øvelse.

Foto: Palshøj / Forsvaret

Antallet af udenlandske deltagere tæller 2500 soldater fra 13 nationer placeret på Flyvestation Ålborg og Flådestation Frederikshavn. De mange nationer deltager i øvelsen med alt fra konventionelle styrker, specialoperationsstyrker, fly, helikoptere, skibe og RHIB (hurtigtgående gummibåde). Det danske forsvar deltager med enheder fra Specialoperationskommandoen, Søværnet, Hæren, Flyvevåbnet og Hjemmeværnet.

 

Lukket for offentligheden

Det bliver desværre ikke muligt for offentligheden at følge med i øvelsen. Night Hawk er omgærdet af en del hemmelighedskræmmeri, fordi specialstyrkerne skal kunne træne uforstyrret og uden at afsløre de taktikker, de benytter, når de bliver indsat. Det er af samme årsag også begrænset, hvor mange detaljer der kan afsløres om hvor og hvornår soldaterne bliver indsat.

 

Den første Night Hawk-øvelse så dagens lys i starten af 90’erne. Siden er konceptet og omfanget af øvelsen blevet udviklet så betydeligt, at den i dag er international værdsat, prioriteret og i særlig grad attraktiv på grund af de realistiske forhold.  

 

Der vil i forbindelse med øvelsen foregå landsdækkende aktiviteter med pludselig larm og eksplosioner. Forsvaret vil løbende orientere om øvelsen på Facebook ”Specialoperationskommandoen – SOKOM” og på ”Forsvarets Øvelsesaktiviteter”.  

 

Specialoperationsstyrker i gummibåd.

Foto: Palshøj / Forsvaret